Važnost zdrave prehrane u starijoj životnoj dobi
Autor: Radio Delta na 7. travnja 2017.
Povodom obilježavanja Svjetskog dana zdravlja u prostorijama Udruge Dobra održana je edukativna radionica za starije osobe.
Sudionici radionice bili su korisnici programa Pomoć u kući udruga Otac Ante Gabrić i Dobra te korisnici Doma za odrasle osobe i rehabilitaciju kojima je dr. Nikolina Bukvić- Mateljak održala predavanje o važnosti zdrave prehrane u starijoj životnoj dobi.
Bukvić- Mateljak je istaknula kako je u starijoj životnoj dobi, s ciljem osiguravanja funkcionalne sposobnosti, važno u organizam unositi što više hranjivih tvari.
„Prema piramidi prehrane, starije osobe moraju unositi što više tekućine, prvenstveno vode, koja pomaže izlučivanju štetnih tvari u organizmu. Nadalje, moraju unositi veću količinu neprerađenih žitarica, mnogo sezonskog voća i povrća te proteina u obliku ribe i mesa. U starijoj životnoj dobi važno je smanjiti unos tvari koje su građene od soli, šećera i bijelog brašna. Ove namirnice sadrže kalorijsku vrijednost, a nemaju veliku količinu hranjivih tvari“, kazala je Bukvić- Mateljak.
U drugom dijelu radionice, za korisnike je pripremljena tombola te nagrade koje su uključivale pakete zdravih namirnica.
Radionica je održana u sklopu projekta „Uključimo starije u našu zajednicu“ kojeg Udruga Dobra provodi u partnerstvu sa udrugom Otac Ante Gabrić.