Blitva i njezine ljekovite moći

Autor: na 17. svibnja 2017.

 

Ovo lisnato zeleno povrće često je korišteno u mediteranskoj kuhinji. Još u doba starih Grka i Rimljana prepoznate su njezine ljekovite moći te je smatrana čudotvornom biljkom.

Oplemenjena je i uzgajana tako da bude puna hranjivih tvari u listu nauštrb korijena, koji nije tako hranjiv. Kao i njeni ostali zeleni lisnati rođaci blitva, bez dileme spada među najzdravije od povrća i odličan je dodatak zdravoj prehrani.

Blitva je povrće koje je gusto popunjeno nutrijentima. Ako pogledate nutritivne vrijednosti ovog povrća, vidjet ćete da sadrži gotovo sve i jedan vitamin i mineral u manjim ili većim količinama.

Budući da sadrži preko 400% dnevne vrijednosti vitamina K i oko 6% dnevne vrijednosti kalcija na 100g, može se reći da je blitva dobra za zdravlje kostiju. Vitamin K je zajedno sa vitaminom D, kalcijem i magnezijem jedan od najvažnijih nutrijenata za zdravlje i snagu kostiju.

Blitva je jednako dobra za vaše oči kao i mrkva jer sadrži otprilike iste količine vitamina A i luteina, koji igraju važnu ulogu u zdravlju očiju i dokazano smanjuju rizik od bolesti oka.

Jedno od najzdravijih povrća 

Blitva sadrži najmanje 13 različitih antioksidansa.

Često se nalazi na menijima dijabetičara, jer ima mnogo vlakana, te zbog toga ne uzrokuje nagle poraste šećera u krvi. Čak i kad je kuhana, sadrži trećinu dnevne potrebe vitamina C, u samo 100 grama.

Iako nije izvikana kao špinat, blitva je jedno od najzdravijih povrća, krcato vitaminima i mineralima. Sadrži gotovo sve i jedan vitamin i mineral u manjim ili većim količinama, zajedno sa cijelom lepezom antioksidansa i ostalih tvari čije dobrobiti tek treba istražiti. Obično se kuha ili pari, iako se može jesti i sirova. Međutim, nemate razloga jesti je sirovu, jer za razliku od većine ostalog povrća i voća, blitva ima više dostupnih nutrijenata kad se kuha.

Imate li blitvu u svom povrtnjaku, ne dozvolite da propadne. Zamrznite je bez straha da će biti manje ukusna. Naime, blitva je jedno od povrća koja procesom zamrzavanja gotovo u potpunosti zadržava svoj okus. Zamrznite je tako da listove najprije blanširate u vreloj vodi (oko 2 minute), a zatim ih ohladite i spremite u zamrzivač u cijelosti ili pak sitno narezane, ovisno o tome kako ćete ih pripremati.

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik