Životni problemi

Autor: na 27. siječnja 2019.

Bilo da se radi o ljubavnim, poslovnim, financijskim, školskim, zdravstvenim, životnim i mnogim drugim, problemi su sastavni dio naših života.

Po nekoj definiciji problem bi bio neki zadatak ili neko pitanje koje čeka svoje rješenje. Koliko god na svijetu postoji osoba, postoji jednako toliko ili više problema. Probleme najčešće rješavamo sami, a ponekad molimo pomoć od dragih nam osoba.

“Svatko od nas je milina Gospodnja”

Zamislite da se nađete u situaciji da se u vašem životu dogodi jedan veliki problem – kojega vi niste uopće svjesni – netko drugi vam ga riješi, a vi dobijete pohvale zbog toga. Upravo u takvoj situaciji našli su se mladenci u današnjem evanđelju. Svadba je u tijeku i nestaje vina, a vino je često izvor radosti i veselja. Vino u Bibliji predstavlja ljubav. Ovdje se, dakle, radi o svadbi na kojoj nedostaje najvažniji element – vino, ljubav. Događa se problem, i to veliki i to ne samo problem nego i velika sramota. Marija primjećuje da nema vina i reagira. Moli svoga sina da pomogne i on to čini. Na poticaj svoje Majke, Isus rješava problem kojeg mladenci nisu bili ni svjesni. I ne samo da ga nisu bili svjesni, nego je zaručnik na kraju dobio i pohvale od ravnatelja stola.

Ovaj ulomak govori nam koliko riješenih problema, zahvaljujući Isusu i njegovoj majci, postoji u našem životu, a nismo ih svjesni. Zato mi se čini važan detalj sa početka evanđelja, na svadbi su bili Isus, njegovi učenici i Marija. Ako pozovemo Boga u naše živote on rješava toliko toga bez našeg znanja, a bit će tu i da pomogne oko znanih problema. Jer svatko je od nas milina Gospodnja kako kaže prorok Izaija, a kad mi je netko mio onda tome pomažem koliko god mogu.

“Kršćanska vjera je dar”

U čudu učinjenom u Kani, možemo vidjeti čin Isusove dobrote prema mladencima, znak Božjeg blagoslova nad brakom. Ljubav između muškarca i žene je, dakle, dobar način da se živi evanđelje, to jest da se s radošću kroči putom svetosti. No, čudo u Kani ne tiče se samo mladenke i mladoženje. Svako ljudsko biće je pozvano susresti Krista u vlastitom životu. Kršćanska vjera je dar kojeg primamo na krštenju i koji nam omogućuje susresti Boga. Vjera prolazi kroz radosti i tuge, svjetlosti i tame, kao u svakom autentičnom iskustvu ljubavi. Izvješće o svadbi u Kani poziva nas otkriti da nam se Isus ne predstavlja kao sudac spreman osuditi naše grijehe, niti kao zapovjednik koji od nas traži da se slijepo pokoravamo njegovim zapovijedima. On se pokazuje kao Spasitelj čovječanstva, kao brat, kao naš stariji brat. Očev Sin, predstavlja se kao onaj koji odgovara na probleme, očekivanja i obećanja radosti koja prebivaju u srcu svakog od nas.

Napisao: don Miroslav Rubić

Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik