Dvije, tri, riječi o lubenici

Autor: na 14. srpnja 2016.

Ljeto i lubenica idu ruku pod ruku – u trgovinama ih se naveliko kucka da bi se provjerilo jesu li dobre, kod kuće se komentira loš ili dobar izbor osobe koja je išla u kupnju, bacaju se koštice, drugi se čude zašto se bacaju, treći govore da nije lubenica nego dinja… Tu su i oni četvrti koje zanimljivosti o lubenicama sipaju kao iz rukava, a mi vam donosimo nekoliko njih s kojima i sveznalice možete iznenaditi.

  1. Lubenica je u 17. stoljeću izgledala potpuno drukčijelubenica

Na slici umjetnika Giovannija Stanchija iz 17. stoljeća naslikana je lubenica. Njen izgled bitnoFoto: alvaro/Wikimedia Commons se razlikuje od moderne lubenice. Razlog je u stoljećima genetskog modificiranja nakon čega je teže jestivi „bijeli“ dio lubenice nestao iz sredine ploda te ga danas možemo naći samo uz koru. 

  1. Sušene koštice lubenica pune su proteina

Ako vadite koštice iz lubenice, nemojte ih bacati. Kad ih osušite, pune su proteina, vlakana i antioksidansa te ih je svakako preporučljivo jesti.

  1. Imaju samo 30 kalorija na 100 grama

Upravo tako – možete se najesti lubenice bez grižnje savjesti. No, to nemojte činiti navečer. Lubenice imaju velik postotak vode pa ćete noć provesti hodajući.

  1. Postoji više od 1200 sorti lubenica

Možete naći lubenicu sa žutim „mesom“, lubenicu u obliku kocke ili kruške… No, možda je najzanimljivija sorta „Carolina Cross“. Plodovi ove sorte obično teže između 29 i 68 kilograma, a drži i svjetski rekord – jedna lubenica težila je čak 159 kilograma. Nadamo se samo da je nestala u dobrom društvu.

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik