„Najljepša“ – romantična pjesma i spot Ivana Ive Županovića

Autor: na 11. travnja 2022.

„Tu sei l’unica donna per me“, Alana Sorrentija, poznati je talijanski klasik iz 1979. godine Ivan Ive Županović svoju ljubav prema ovoj pjesmi ne može kriti.

To dobro zna i publika koja ju je često mogla čuti na njegovim nastupima. Inspiracija koju je pobudila bila je vodilja za nastanak pjesme “Najljepša”. Ante Toni Perinović pripremio je romantične stihove na hrvatskom jeziku koji neodoljivo odgovaraju glazbi talijanskog evergreena. Klaudio Krizman i Neno Belan pobrinuli su se za aranžman i dali pjesmi moderniju notu, ali zadržavajući izvorni šarm. Igor Goić inspiriran radom Giuseppea Tornatorea kadrovima je uspio zabilježiti atmosferu pjesme.

Ivan Ive Županović o pjesmi je rekao: „Pjesmu ‘Najljepša’ u talijanskoj verziji pjevam već jako dugo na svojim nastupima i jednostavno mi leži. Čak sam i sa svojim bendom ‘Calypso’ još prije 15-ak godina snimio verziju pod nazivom ‘Jedina žena za mene’, a koja se super ‘primila’ kod publike. Ante Toni Perinović je napravio odličan tekst na hrvatskom jeziku. Branko Paić je jednom prilikom predložio da ju ponovno snimim, ali uz drugačiji, moderniji aranžman i pristup.

Moj kolega iz benda, Klaudio Krizman, postavio je početni aranžman, a Neno Belan, uz neke moje intervencije/prijedloge je sve priveo kraju i sada pjesma zvuči ovako. Ja sam jako zadovoljan kako je ispalo jer je originalnost tople talijanske verzije zadržana, a mi smo samo udahnuli nov život u nju. Za režiju spota sam ovog puta angažirao Igora Goića, poznatog zadarskog redatelja s kojim sam i ranije imao izvrsnu suradnju u spotovima za moje pjesme ‘Ne znaš ti’, ‘Oprosti mi’, ali i u spotovima za grupu Forum, čiji sam član i dalje već više od 15 godina“.

Neno Belan o pjesmi je dodao: „Na Klaudijev početni aranžman sam počeo raditi na pjesmi s mišlju da se djelomično odmaknemo od originalne talijanske verzije, a opet da se zadrži esencija i emocija samog originala i karakterističan  mediteranski zvuk. Ivu sam ranije već čuo kako ju pjeva na svojim nastupima i imao sam ideju kako bi mogla zvučati u novoj verziji. Volim talijansku produkciju, a naravno i gušt mi je bio raditi na pjesmi s Ivom. Pa sam između ostalog i malo tipično ‘belanovskog’ zvuka ubacio – električne gitare i trube u zadnjem dijelu. Ta kombinacija s Ivinim emotivnim i fjakastim pjevanjem izvlači osmjeh na lice“.


Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik