Usprkos širenju zaraze ospicama, u Metkoviću nema pojačanih zahtjeva za cijepljenjem

Autor: na 12. lipnja 2018.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji kroz posljednja tri tjedna potvrđeno je 12 slučajeva zaraze ospicama.

Voditelj Odjela za epidemiologiju Opće bolnice Dubrovnik dr. Stjepan Đuričić jutros je na konferenciji za medije potvrdio kako se za četiri osobe čekaju službene potvrde, dok su sinoć i jutros zaprimljena nova dva pacijenta sa sumnjom na razvoj ospica. S rastućim brojem zaraženih, na snagu su stupile i određene mjere zaštite – zabrana posjeta u Općoj bolnici Dubrovnik te izuzimanje necijepljene djece starije od godine dana iz vrtića na području Dubrovnika i Ploča sve dok se ne procijepe.

Oko 17% oboljelih od ospica ima jednu ili više komplikacija bolesti koje mogu dovesti i do smrti, a upravo su one jedan od vodećih uzroka smrtnosti među malom djecom.

Kako prepoznati simptome ospica

Voditelj županijske službe za epidemiologiju dr. Miljenko Ljubić istaknuo je koji su prvi simptomi ove bolesti: „U početku se javlja opća slabost i malaksalost, počinje curenje iz nosa, konjuktivitis, javlja se visoka temperatura i kašalj. Na kraju se javlja osip, a ono što je karakteristično za njega je da se najprije pojavljuje na glavi, iza ušiju i na vratu, a kasnije po trupu i ekstremitetima. Isto tako, i u ustima se može pojaviti karakterističan sitno-zrnasti osip, takozvane Koplikove pjege, no ovaj simptom ne mora uvijek biti prisutan“, kazao je Ljubić.

Iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo upozorili su sve one koji sumnjaju na početne simptome ili su bili u kontaktu sa zaraženom osobom, da ne odlaze u ordinacije liječnika obiteljske medicine i pedijatara već da se telefonom jave svom liječniku koji ih je dužan uputiti direktno na Infektološki odjel Opće bolnice Dubrovnik.

Procijepljenost djece iznad 95% smatra se prevencijom od epidemije

Najučinkovitija mjera prevencije ospica je cijepljenje, koje se u Hrvatskoj provodi u dvije doze, nakon navršene prve godine života te prilikom upisa u prvi razred. Ukoliko se postigne procijepljenost djece od preko 95 %, smatra se da se bolest ne može javiti u epidemijskom obliku.

Trend smanjenja cjepnog obuhvata protiv ove bolesti u Dubrovačko- neretvanskoj županiji uočen je još 2010. godine. Iako je županijski Zavod za javno zdravstvo provodio niz medijskih kampanja promidžbe cijepljenja, Dubrovačko – neretvanska županija je još uvijek na začelju procijepljenosti predškolske i školske djece.

U Metkoviću slaba procjepljenost među predškolskom djecom

Voditeljica Službe za školsku medicinu u Županijskom zavodu za Javno zdravstvo, dr. Asja Palinić Cvitanović ističe kako je procijepljenost školske djece na području Metkovića dovoljna, ali da ipak izostaje dovoljna procijepljenost predškolske djece: „Rekla bih da smo mi stručnjaci očekivali ovakav razvoj događaja. U Metkoviću školska djeca imaju dobru kvotu procijepljenosti, no isto tako predškolska djeca nemaju. Prema tome, roditelji koji iz nekih, meni i svim drugim stručnjacima, nejasnih razloga, ne cijepe svoju djecu, zavaraju se ako misle da se zbog visoke procijepljenosti, naglašavam samo školske djece, njihovo dijete neće razboljeti kad ospice stignu do Metkovića, a smatram da je velika vjerojatnost da će stići“, kazala je dr. Palinić Cvitanović.

Dr. Palinić Cvitanović ističe kako se roditelji koji odbijaju cijepiti djecu povode za lažnim i neprovjerenim informacijama o nuspojavama cjepiva, a ne riječima stručnjaka i liječnika pri čemu ugrožavaju živote svoje, ali i tuđe djece.

Cjepivo je sigurno, bez nuspojava

Kolika je učinkovitost cjepiva? Vrlo visoka, ali u medicini ništa nije sto posto. Činjenica jest da neke osobe neće razviti dovoljan imunitet, no one u sebi imaju dovoljno reakcije na cjepivo da, ukoliko se zaraze ospicama, nikada neće imati komplikacije od kojih će umrijeti. Bolje se cijepiti sigurno, s cjepivom koje nema nuspojave, nego čekati da izložimo svoj ili, što je najstrašnija pomisao, život malodobne osobe koja se ne može zauzeti za sebe“, kazala je dr. Palinić Cvitanović.

Unatoč preporukama stručnjaka i sve većem broju zaraženih osoba, zahtjevi za cijepljenjem u Metkoviću nisu pojačani.

Ljudi imaju takav mentalni sklop da misle da je Dubrovnik dovoljno daleko i da to neće stići do Metkovića i čeka se samo trenutak objave prvog slučaja zaraze ospicama u Metkoviću. Onda će vjerojatno navaliti narod za koji mi nećemo imati dovoljan broj cjepiva jer ih nemamo previđene za njihovo primanje, pa će nastati ludilo u gradu koje se moglo spriječiti“, kazala je dr. Palinić Cvitanović.

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik