Učenje jezika pomoću mobilnih aplikacija

Autor: na 12. listopada 2016.

 

U 21. stoljeću pametni telefoni su jednostavno dio nas. Provedena su mnoga istraživanja koja nas podsjete da smo ovisni o mobitelima, pa možemo izdvojiti ono koje kaže da se 80% korisnika pametnih telefona dnevno od njega ne odvaja dalje od metra. Ako ste i vi međi njima, pročitajte savjete kako pametno „visiti na mobitelu“.

Odavno su poznate mnoge aplikacije za zabavu, čavrljanje i slično. No, nezamjenjive su postale mobilne aplikacije za učenje stranih jezika. Vjerujemo da će vam aplikacije dobro doći da osvježite znanje ili pružite priliku novom jeziku. Sada donosimo kratki vodič kako vaše učenje stranog jezika, uz aplikacije, može biti jednostavnije i korisnije.

Postavite cilj i planirajte vlastite navike

Želite li tečno govoriti jezik za nekoliko tjedana ili vam je učenje jezika samo trening za mozak? Dobre aplikacije su strukturirane tako da lekcije možete prilagoditi vlastitom rasporedu i potrebama. Štoviše, najbolje aplikacije će se same prilagoditi vašem ponašanju. One će vam pomoći da izgradite naviku korištenja jer je tako veća vjerojatnost da ćete se kontinuirano vraćati.  Sami odlučite koje vam vrijeme najbolje odgovara i nastojite ga se držati, uklopite učenje jezika u vlastitu dnevnu rutinu. Umjesto da ujutro prolazite kroz mailove na koje ionako nećete odgovoriti dok ne dođete u ured, radije to vrijeme iskoristite da prođete lekciju ili dvije, a onda nove riječi možete ponavljati pod tušem. Možda zvuči čudno, ali je vrlo efikasno.

Sjetite se da je aplikacija samo alat

Odličan alat, ali i dalje samo alat, a ne viši cilj. Kreatori aplikacija koriste elemente video-igara koje ih čine zaraznima i ugrađuju ih u aplikaciju kako bi vas natjerali da se vraćate što češće. Može se činiti podmuklo, ali to je dobar način da nastavite učiti čak i kada biste inače izgubili motivaciju. Nećete baš čuti da netko iznad rječnika govori – “Potpuno sam ovisan o učenju španjolskog”, ali za aplikacije nije rijetkost čuti takve stvari. Unatoč svim nagradama koje vam pruža virtualno učenje kroz zabavu, ne smijete zaboraviti da je to samo sredstvo, a ne i cilj. Stalno imajte u vidu vlastite ciljeve.

Aplikacije vole feedback

Povratna informacija nije samo prazna izmišljotina koja bi trebala smanjiti razmak između kreatora i korisnika aplikacije i dati “ljudski“ štih, ona je zaista nužna, u punom smislu riječi. Kao prvo, pomoću vašeg inputa aplikacija će postajati sve bolja jer se svaka povratna informacija bilježi i uvažava. Drugo, sve što dodirnete unutar aplikacije se može razmjerno brzo popraviti i nadograditi na zadovoljstvo svih korisnika. Ako s nečim niste zadovoljni, dajte to do znanja kreatorima aplikacije i, vjerujte, stvari se ponekad rješavaju nezamislivom brzinom.

Budite društveni

Ne, nije riječ samo o postavljanju vlastitih rezultata na društvene mreže, riječ je o društvenosti u punom smislu riječi. Neke aplikacije pružaju opciju učenja u paru ili u grupi – iskoristite ih. Pronađite osobu koja uči isti jezik i nadmećite se s njom. Učite s prijateljem, pojačajte učenje putem aplikacije tako da upišete školu stranih jezika. Čitajte na stranom jeziku, kupite ili posudite knjigu. Na raspolaganju su vam brojne mogućnosti i dobro ih je sve iskoristiti, samo nikada ne zaboravljajte svoj mobitel!

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik