U Metkoviću prepoznata vrijednost volontiranja

Autor: na 5. prosinca 2016.

 

Volontiranje se ne naplaćuje, zato što je neprocjenjivo! Znaju to i volonteri, čiji je dan, prigodnim programom, obilježen u prostorijama Volonterskog centra Dobra.

U programu obilježavanja, istaknuti su pozitivni primjeri mnogobrojnih volontera iz Metkovića, koje koordiniraju Gradsko društvo Crvenog križa Metković, udruge s područja grada, a posljednjih godinu dana i Volonterski centar Dobra.

U centru okupljaju 50- ak volontera, organiziraju volonterske akcije te surađuju s ustanovama, udrugama i školama s područja grada Metkovića. Akcije pošumljavanja Predolca, Uljepšaj baki Božić, Dani oca Ante Gabrića te izrade različitih rukotvorina, samo su neke u kojima je sudjelovala i Ana Sokol iz Metkovića, članica Volonterskog centra Dobra koja nam je kazala kako je rezultat svake od njih ono što je potiče na volontiranje.

„Neke od najljepših akcija su zasigurno one  kojima se potiče međugeneracijska solidarnost. Reakcije starijih ljudi, njihova sreća i zadovoljstvo, zapravo nas motiviraju da još više pomažemo“, naglasila je Ana.

Mladi su nositelji volonterstva u Metkoviću

Ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Metković, Nela Orlović, istaknula je kako su upravo mladi ljudi, često pokretači i realizatori akcija.

„U prvoj poplavi koja je pogodila grad Metković, upravo su mladi sugrađani prvi priskočili u pomoć. Mladi sve više daruju krv, što je također volonterstvo, pokretači su u pomoći ljudima koji imaju i mogu manje od njih“, kazala je Orlović te dodala kako svijest o volontiranju i nesebičnom pomaganju treba razvijati već u djetinjstvu.

0512_mia_volonterka

Primjer tome je učenica sedmog razreda Mia Ćubela, koja je spoznala važnost kreiranja tuđe sreće i pomaganja.

„Volontiranje upotpunjuje ljude i uči nas kako kroz smijeh postati bolja osoba. Neprocjenjivo iskustvo, za mene je bilo i otići na susret volontera u Sinj, gdje sam upoznala kolege iz svih krajeva Hrvatske i čula njihove priče“, rekla je Mija koja ističe kako za volontiranje nema nagrada jer je ono, samo po sebi najveća nagrada.

 

Udruge civilnog društva pokreće volonterstvo

Dobrotvornim radom nastala je i Udruga cerebralne i dječje paralize doline Neretve Leptirići. Na temelju volonterstva i entuzijazma, članovi su uspjeli mijenjati sustav i pridonijeti integraciji osoba s invaliditetom u društvenu zajednicu, što je istaknuo Darijan Jović iz udruge.

„Svi smo u udruzi zapravo volonteri, ali me posebice veseli kad vidim mlade ljude, koji dolaze u udrugu i umjesto u kafićima, svoje vrijeme poklanjaju osobama s invaliditetom. Iz tih primjera možemo svi učiti“, istaknuo je Jović.

Međunarodni dan volontera obilježava se od 1985 godine, s ciljem skretanja pažnje na važnost volonterskog rada te podizanja njihove vidljivosti na međunarodnoj, nacionalnoj i lokalnoj razini.

Ana Vučković

Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Pročitajte više

Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik