U četvrtak u Opzuzenu tečaj o pravilnom uzimanju uzoraka tla za analizu

Autor: na 17. veljače 2020.

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede u gradskoj vijećnici u Opuzenu, u četvrtak, 20. veljače, s početkom u 16 sati, organizira tečaj uzimanja uzoraka tla za analizu.

Budući da loše uzrokovanje može dovesti do pogrešnih preporuka, poljoprivrednicima će se na radionici objasniti zašto je potrebno analizirati tlo, kako se pravilno uzima uzorak tla, kada je pravo vrijeme za uzimanje uzoraka tla te kako pravilno upakirati i označiti uzorak.

Naime, prema Pravilniku o metodologiji za praćenja stanja poljoprivrednog zemljišta (NN 47/2019), propisana je obveza praćenja stanja poljoprivrednog zemljišta kroz ispitivanje tla.

Analizu tla obaviti periodično najmanje svake četvrte godine od početka lipnja do kraja listopada.

Također, praćenje stanja poljoprivrednog zemljišta provodi se na temelju analize tla na zahtjev korisnika, periodično najmanje svake četvrte godine u vremenu trajanja zakupa i to za ARKOD parcele poljoprivrednog zemljišta koje su jednake ili veće od 1 ha:

  • za korisnike koji su upisani u upisnik proizvođača integrirane i ekološke proizvodnje po zahtjevima takve proizvodnje
  • za korisnike poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države koji se koristi na temelju ugovora o zakupu, zakupu zajedničkog pašnjaka i zakupu za ribnjake
  • za korisnike dugogodišnjeg zakupa i koncesije tijekom prve godine nakon uvođenja u posjed i zadnje godine prije isteka ugovora, te periodično najmanje svake četvrte godine u vremenu trajanja zakupa.

Zainteresirani dodatne informacije mogu saznati putem brojeva telefona: Ivana 091/488-2979, Ante 091/488-2954, Zoran 091/488-2786, Milenko 091/488-2948.


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik