• Nekategorizirano

Trikovi za čišćenje s limunom

Autor: na 12. srpnja 2016.

Sigurno ste i vi čuli za onu „Ako vam život da limune, napravite limunadu“! Osim za limunadu, limune još možete koristiti za čišćenje kuće. Čišćenje s limunom za mnoge je pravi izazov, ali radi se o ekološkom i prirodnom načinu čišćenja pa iz tog razloga ima sve više poklonika.

Kao što već i sami znate, većina kupovnih sredstava ima u sebi sastojke (koji se često kriju iza sasvim nejasnih izraza i oznaka) koji su štetni za zdravlje ljudi, ali i za prirodu. S druge strane, limun je jedan od darova prirode kojeg možemo koristiti u svakodnevnom ili povremenom čišćenju kućanstva. Dakle, sa limunom možete očistiti mikrovalnu, bakrene površine, drvenu dasku za rezanje, mrlje s pribora za jelo, blender, osvježiti plastične posuđe i slično, pa pročitajte koji su trikovi sa limunom.

Kako očistiti mikrovalnu?

U posudu za mikrovalnu stavite do pola vode, potom u nju iscijedite cijeli limun te dodatno ubacite prerezane polovice limuna. Stavite sve zajedno u mikrovalnu na najjaču temperaturu oko tri minute, dok ne zakuha. Ne otvarajte odmah već ostavite da odstoji pet minuta jer će para iz tekućine djelovati na masnoće i ostalu prljavštinu u mikrovalnoj. Nakon toga maknite posudu s limunom i obrišite unutrašnjost mikrovalne.

Bakrene površine

Bakrene cijevi ili posuđe opet će zasjati pomoću limuna! Na bakrenu površinu nanesite malo soli, limun prerežite na pola i trljajte po površini na koju ste nanijeli sol. Trljajte limunom, a ne spužvicom. Možete napraviti i pastu od limunovog soka i soli te ju trljati spužvom.

Drvene daske za rezanje

Drvene daske za rezanje lako upijaju mirise namirnica koje smo na njima tretirali. Kako biste uklonili i mirise i nečistoću napravite sljedeće: dasku lagano posipajte solju. Limun prerežite na pola i odrezanom stranicom trljajte po soli i dasci. Ostavite da odstoji oko pet minuta. Nožem sastružite nečistoću koja će se odvojiti od daske, a samu dasku očistite vlažnom spužvom. Na sličan način se mogu ukloniti i nečistoće s radnog stola ukoliko se radi o materijalu koji se ne može lako izgrebati.

Mrlje s pribora za jelo

Imate li perilicu za posuđe, svejedno se često dogodi da ružne mrlje od vode ostanu na priboru za jelo – žlicama, vilicama, a posebice noževima. I ako posuđe peremo na ruke, ali ga ne brišemo odmah, opet ćemo primijetiti ružne mrlje od vode. Limun će i u ovome pomoći. Očistite pribor za jelo pomoću limuna na sljedeći način – primjerice žlicu istrljajte limunovom koricom, a potom je obrišite. Žlica će se sjajiti te će biti dodatno dezinficirana jer je limun i snažno sredstvo za dezinfekciju.

Kako očistiti blender?

I blender može imati tragove od vode i svega što je u njemu miksano. Kako bi ga očistili, napunite vodu do pola, a u nju dodajte nasjeckani limun te pustite da radi jednu minutu. Osim što će se blender lijepo sjajiti, kuhinja će mirisati po svježem limunu.

Osvježite plastično posuđe

Znamo da plastične posude uvijek zadrže miris namjernica koje smo držali u njoj. No, i to se može očistiti i osvježiti. Dovoljno je samo unutrašnjost plastičnu posudu istrljati koricom limuna, a potom sve isperite s malo limunovog soka.

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Pročitajte više

Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik