• Nekategorizirano

Kako spasiti mobitel ako završi u vodi?

Autor: na 12. srpnja 2016.

Ako nemate mobitel koji može pod vodu, na pravom ste mjestu da naučite kako ga spasiti nađe li se nekad u vodi.

  1. Izvadite mobitel iz vode što je prije moguće.

Plastika koja ga prekriva je poprilično tijesna i neprobojna, ali voda svejedno može ući u manje od 30 sekundi. Zato svoj mobitel izvadite iz vode što je prije moguće i nemojte ga pokušavati upaliti zato jer je moguće da se dogodi kratak spoj. Ako vam je mobitel pao u vodu, potrebno mu je temeljito sušenje, bez obzira da li je upaljen ili ne.

  1. Izvadite bateriju

Ukoliko ne možete dohvatiti svoj mobitel na vrijeme, najbolje što možete napraviti je izvaditi bateriju dok je mobitel još pod vodom. Voda pomaže raspršivanju topline od kratkih spojeva koji bi mogli oštetiti mobitel, pa se tako najveća šteta događa dok je unutrašnjost mobitela mokra, a on je još uvijek spojen na izvor struje (baterija ili punjač).

  1. Uklonite sve poklopce i konektore koje možete izvaditi

Pokušajte napraviti što je više moguće otvorenih praznina, proreza i procjepa na vašem mobitelu.

  1. Započnite sa sušenjem

Ako je unutar mobitela ostala samo jedna kap vode, ona vam može upropastiti telefon korodiranjem i stvaranjem kratkog spoja. Pokušajte obrisati što više vode možete kako ne bi ušla još dublje u mobitel.

  1. Koristite usisavač

Uklonite preostalu vlagu iz unutrašnjosti mobitela držeći cijev usisavača na dijelovima mobitela. Što dulje usisavate vlagu iz raznih dijelova mobitela, to bolje. Ovo je najbrži mogući trik i mobitel bi mogao proraditi nakon 30 minuta. Međutim, ako je izlaganje mobitela vodi bilo jako kratko, ne preporučuje se uključivanje mobitela u tako kratkom roku. Budite oprezni da ne držite cijev usisavača preblizu mobitelu, jer se može stvoriti statički elektricitet, što je za mobitel još pogubnije od vode. Suprotno uvriježenom mišljenu, nije preporučljivo sušiti mobitel fenom za kosu, čak ni kad je namješten da puše hladno. Korištenje fena će ugurati vlagu i vodu još dublje u mobitel zbog toga što fen, za razliku od usisavača, ispuhuje zrak i tjera vodu još dublje unutar mobitela.

  1. Koristite rižu

Da, da, pomaže. Stavljanjem mobitela zajedno sa suhom nekuhanom rižom preko noći će izvući ostatke skrivene vlage unutar mobitela. Nakon što ga izvadite iz riže, ostavite ga na suhim papirnatim ručnicima. Ovo će pomoći i izvući još više vlage iz unutrašnjosti mobitela.

  1. Testirajte mobitel

Nakon što ste čekali minimalno 24 sata (po mogućnosti i duže), provjerite je li sve na mobitelu suho i čisto, te vratite bateriju i pokušajte ga uključiti. Ako se mobitel ne može uključiti, spojite ga u punjač bez baterije,a  ako mobitel radi, potrebna vam je samo nova baterija.

  1. Ako ste Apple korisnik, možete spasiti svoj pametni telefon samo papirnatim ručnikom, te je potrebno dok ga brišete samo držati tipku „home“.

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Pročitajte više

Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik