Razvoj cikloturizma u Neretvi- ključni prometna infrastruktura, edukacija i promocija

Autor: na 17. svibnja 2019.

U Metkoviću danas završavaju „Dani cikloturizma“, prvi specijalizirani skup svih dionika uključenih u razvoj ove rastuće grane turizma.

Na trodnevnoj konferenciji okupili su se predstavnici nadležnih ministarstava, agencija, lokalnih samouprava, turističkih zajednica te ponuditelja turističkih usluga, a program je sastavljen od različitih prezentacija i radionica koje obuhvaćaju široki spektar informacija na ovu temu, iskustava uspješnih inozemnih destinacija te primjere dobre prakse iz Hrvatske i okruženja.

Inače, prema podacima Europske biciklističke federacije vrijednost cikloturističke industrije u Europi iznosi oko 44 milijarde eura, a ova grana turizma posebno je važna u ruralnim krajevima gdje potiče gospodarski i društveni razvoj.

Zbog toga, na razvoju neretvanske regije u cikloturističku destinaciju zajednički rade Grad Metković i općine Kula Norinska, Zažablje i Slivno, a ova konferencija jedna je od aktivnosti te promocije.

Razvoj cikloturizma

Direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice Grada Metkovića, Magdalena Medar Ujdur je istaknula kako je u tijeku i izrada razvojne Strategije cikloturizma u dolini Neretve, koja će pridonijeti da ovaj oblik turizma još više zaživi na ovome području.

„Nadamo se da ćemo tim pristupom privući što više turista kroz cijelu godinu koji, osim samog bicikliranja vole obići cijelu destinaciju. Nekoga više zanima gastronomija, nekoga više priroda i prirodne ljepote, ornitološki rezervati, nekoga isključivo povijest, arhitektura ili bilo što drugo. Sami motivi dolaska mogu biti različiti. Mi imamo jako puno toga što možemo ponuditi. Imamo i dodatni sadržaj. Potrebno je razvijati i poboljšavati ponudu, osmišljavati nešto novo i drugačije. Zatim sve to upakirati u jedan proizvod koji se može ponuditi na tržištu i to je put kojim mi trebamo ići“, rekla je Medar –Ujdur.

Uz cjelogodišnju turističku ponudu, sudionici konferencije su kao ključne faktore razvoja cikloturizma u Hrvatskoj, pa i dolini Neretve istaknuli prometnu infrastrukturu isigurnost biciklističkih ruta, edukaciju ugostitelja, iznajmljivača i građana, cjelogodišnju ponudu smještaja u kojoj je uključeno i primjereno mjesto za odlaganje bicikala te promociju.

Važnim za razvoj cikloturizma istaknuto je i uključivanje neretvanskog područja u mrežu EuroVelo ruta, kojima se nacionalne i regionalne biciklističke rute spajaju u jedinstvenu europsku mrežu. Mediteranska EuroVelo ruta trenutno tako dolazi do Ploča, nakon čega se biciklisti voze trajektom do Pelješca, a prolazit će dolinom Neretve tek nakon izgradnje Pelješkog mosta.


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik