Put do savršenstva

Autor: na 21. prosinca 2018.

Poznati renesansni umjetnik L. da Vinci jednom prilikom je rekao da je jednostavnost krajnje savršenstvo. Ovih dana dok se pripremamo za slavlje Božića želimo imati savršenstvo u svakom životnom elementu.

Kuće nam moraju biti savršeno čiste, bor savršeno okićen, kolači savršeno ispečeni, blagdanska jela savršeno pripravljena, kod mnogih i duša savršeno čista. Od te naše silne želje za savršenstvom zaboravimo na jednostavnost. Jednostavno se izgubimo u ne jednostavnosti. Došašće je vrijeme priprave za susret s Kristom. Vrijeme je to koje u nama budi snažnu želju da nešto učinimo i na taj način pripravimo put Onome koji dolazi. Jednostavnije rečeno vrijeme je to koje u kojem nas Božja Riječ poziva na obraćenje.

Ljubav prema bližnjemu

U nedjeljnom evanđelju jedno se pitanje ponavlja tri puta: “Što nam je činiti?”. Upućuju ga Ivanu Krstitelju tri kategorije osoba. Najprije mnoštvo, zatim carinici, odnosno ubirači poreza i, na kraju, vojnici. Svaka od tih skupina ispituje proroka o tome što mora činiti da postigne obraćenje koje on propovijeda. Ivan daje tri vrlo jednostavna, ni malo komplicirana, gotovo savršena odgovora. Ivanov odgovor na pitanje mnoštva je dijeljenje osnovnih dobara. To jest, prvoj skupini, poručuje da dijeli ono osnovno, i kaže ovako: “Tko ima dvije haljine, neka podijeli s onim koji nema. U koga ima hrane, neka učini isto tako” . Zatim, drugoj skupini, carinicima, govori da ne utjeruju više od onoga što je određeno. Što to znači? Ne smiju krasti. A od treće skupine, vojnika, traži da se ne bave iznudom i mitom, već da budu zadovoljni svojim plaćama. To su tri jednostavna odgovora na isti put obraćenja, koja se očituje u konkretnim obvezama prema pravdi i solidarnosti. To je put kojeg Isus pokazuje u cjelokupnom svom propovijedanju, put djelatne ljubavi prema bližnjemu.

Možda su ondašnji slušatelji, baš kao i mi danas, očekivali neke teške i komplicirane duhovne upute, ali Ivan nas vraća u djetinje doba gdje nam je život bio poprilično jednostavan. Osjećamo da to pitanje: Što nam je činiti?, i mi sami postavljamo. Evanđelje nam ponavlja, Ivanovim riječima, da je za obraćenje potrebno napraviti zaokret i krenuti putem pravde i solidarnosti. To su bitne vrijednosti života koji je potpuno ljudski i autentično kršćanski. Obratite se! To je sažetak poruke Ivana Krstitelja.

Radost

Ova treća nedjelja došašća nam pomaže otkriti posebnu posljedicu obraćenja, a to je radost. Tko se obrati i približi Gospodinu, osjeća radost. Prorok Sefanija u 1Č kaže: “Klikći od radosti, Kćeri sionska”, upućujući taj poziv Jeruzalemu. Apostol Pavao u 2Č je poticao kršćane u Filipima: “Radujte se u Gospodinu uvijek”.

Naše društvo se suočava s brojnim tragedijama i problemima, budućnost je opterećena nesigurnostima i strahovima. Radosti nema na vidiku. Ipak, kršćanin je ili bi trebao biti radosna osoba, a njegova radost nije nešto površno i prolazno, nego duboko i trajno, jer je dar od Gospodina koji ispunjava život.

Naša radost dolazi iz sigurnosti da “je Gospodin blizu!”. Blizu je svojom nježnošću, milosrđem, opraštanjem i ljubavlju.

Napisao: don Miroslav Rubić

Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik