(P)ostati Kristov prijatelj

Autor: na 7. svibnja 2018.

 

Vjerujem da ćemo se svi složiti kako je pravo i iskreno prijateljstvo jedno od najboljih stvari što nam se mogu dogoditi u životu. Prijateljstvo je tema koja zaokuplja čovječanstvo od samih početka.

O prijateljstvu se puno, možda i previše govori i piše. Po nekoj najopćenitijoj definiciji prijateljstvo bi bilo pozitivan odnos između dvoje ili više ljudi, koji osjećaju međusobnu simpatiju, povezanost i povjerenje. Prijateljstvo se temelji na ljubavi, povjerenju i međusobnom uvažavanju. Iz iskustva znamo da svako prijateljstvo nije isto. Aristotel je još u antičko vrijeme razdvojio tri vrste prijateljstva. Prijateljstvo radi užitka. Kada osobe  imaju iste aktivnosti i hobije. Prijateljstvo radi koristi. Kada se osobe druže radi obostrane koristi, poput poslovnih partnera ili djece u školi. Treće prijateljstvo bi bilo radi dobra samog prijatelja.

Život usmjeren prema dobru drugoga

Isus nas ove nedjelje naziva prijateljima kada kaže: “Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje. Vi ste prijatelji moji ako činite što vam zapovijedam”. Isus je dao život za svoje prijatelje. Prijatelji ga nisu razumjeli i u ključnom trenutku su ga napustili, izdali i zanijekali. To nam govori da nas on ljubi premda nismo zaslužili njegovu ljubav. Na taj način Isus nam pokazuje put kojim trebamo ići da bismo ga slijedili, put ljubavi. Isusova zapovijed nije jednostavna zapovijed ili nešto što nema veze sa životom. Isusova je zapovijed nova zato što ju je on prvi ostvario i na taj je način zakon ljubavi, po Duhu Svetom, jednom zauvijek je upisan u naša srca. To je konkretni put, put koji nas potiče izaći iz sebe samih i ići prema drugima. To se ne odnosi samo na ekstremni, najveći čin darivanja fizičkog života za druge nego na cijeli život pojedinca koji je usmjeren prema dobru drugoga. Isus nam je pokazao da se Božja ljubav ostvaruje u ljubavi prema bližnjemu. To dvoje ide zajedno.

“Ljubav je veća od razlika”

Krist nas poziva da jedni druge ljubimo, iako jedni druge uvijek ne razumijemo ili se uvijek ne slažemo. Upravo se tu vidi kršćanska ljubav. Ljubav koja se očituje iako postoje razlike u mišljenju ili karakteru, ali ljubav je veća od razlika! To je ljubav kojoj nas je Isus naučio. To je nova ljubav jer su je obnovili Isus i njegov Duh. To je otkupljena ljubav, oslobođena sebičnosti.

Upravo ta Kristova ljubav, koja je po Duhu Svetom razlivena u našim srcima, svakoga dana izvodi u svijetu čudesa. Toliko je velikih i malih gesta kojima se ispunjava Gospodinova zapovijed: “Ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio”. Male geste, svakodnevne, geste blizine nekoj starijoj osobi, djetetu, bolesniku, usamljenoj osobi i nevoljniku, beskućniku, doseljeniku, izbjeglici… Zahvaljujući snazi te Kristove riječi svaki od nas može postati bližnji bratu i sestri koju susreće. Geste blizine, bliskosti. U tim se gestama najbolje očituje ljubav kojoj nas je Krist naučio.

Napisao: don Miroslav Rubić

Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik