Održana radionica „Proizvođačke organizacije – od inicijative do tržišne konkurentnosti“

Autor: na 14. kolovoza 2020.

U Pločama je održana treća edukativna radionica u sklopu provedbe EU projekta ‘GECO2’ u kojem kao partner sudjeluje Dubrovačko-neretvanska županija, a tehničku pomoć pruža Regionalna agencija DUNEA.

Na radionici naziva „Proizvođačke organizacije – od inicijative do tržišne konkurentnosti“ sudjelovali su članovi Povjerenstva za mandarine Dubrovačko-neretvanske županije, OPG-ovi i otkupljivači s područja doline Neretve.

Uvodno je okupljene pozdravila zamjenica župana Žaklina Marević, navodeći važnost realizacije ovog i sličnih projekata za područje doline Neretve kao i ostatka Dubrovačko-neretvanske županije.

Gosti predavači su bili Goran Lipavić, načelnik Sektora za biljnu proizvodnju i tržište te Saša Paprika, voditelj Službe za proizvođačke organizacije i hortikulturu iz Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske. Radionica je dala odgovore na pitanja o pravnom okviru osnivanja Proizvođačkih organizacija u poljoprivredi, važnosti udruživanja proizvođača, prednostima u tržišnom natjecanju kod plasmana proizvoda i samom povlačenju sredstava iz EU fondova, kako bi se postigla što bolja konkurentnost.

Naime, kako je istaknuto, udruživanje poljoprivrednika u različite oblike kolektivnih organizacija u Dubrovačko-neretvanskoj županiji omogućit će da veći dio novostvorene dodatne vrijednosti proizvoda ostane proizvođaču, umjesto da se kroz oprskbni lanac, preko velikog broja sudionika u procesu distribucije, prelije izvan lokalnog gospodarstva. Udruživanje osigurava dijeljenje troškova, maksimalnu iskorištenost zajedničke infrastrukture te pravednu podjelu rizika u procesu proizvodnje hrane.

Također, udruženim proizvođačima pružaju se mnoge mogućnosti kroz zajednički marketing i nastup na tržištu, pozicioniranje proizvoda na tržištu, ali i proizvodnju većih količina ujednačene kvalitete te time i jaču promociju na širem području. Nakon ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju, hrvatski poljoprivredni proizvođači našli su se u konkurenciji s visoko subvencioniranim proizvođačima EU, na velikome jedinstvenom tržištu bez ikakvih trgovinskih zapreka te je stoga potrebno posvetiti više pozornosti korištenju mogućnosti koje pruža zajednička poljoprivredna politika EU.

Dubrovačko-neretvanska županija se kroz projekt GECO2 iz Programa prekogranične suradnje Interreg Italija Hrvatska 2014 – 2020, pridružuje međunarodnoj borbi protiv klimatskih promjena uspostavom održivih poljoprivrednih praksi, a u Županiji je za realizaciju pilot aktivnosti odabrana dolina Neretve. Ukupna vrijednost projekta iznosi 18.420,353,00 kuna, dok je proračun Dubrovačko-neretvanske županije 2.063.832,00 kuna.


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik