Obratite se i vjerujte!

Autor: na 19. siječnja 2018.

 

Evanđelje, ove treće nedjelje kroz godinu, donosi nam početak Isusovog propovijedanja. Ispunilo se vrijeme, približilo se kraljevstvo Božje! Obratite se i vjerujte evanđelju!

Pod tim izrazom podrazumijeva se Božja vladavina. U novom odnosu s Bogom, kojega Isus predlaže, nema više nametnutog zakona kojega smo dužni obdržavati. Taj novi odnos temelji se na prihvaćanju i življenju one ljubavi slične Božjoj. Bog Isusa ne vlada ljudima dajući im zakone nego darujući im svoju snagu, svoga Duha koji ih čini sposobnim ljubiti kao što On sam ljubi.

Kraljevstvo Božje je blizu. No da bi to postala stvarnost, potrebno je da čovjek donese odluku – obraćenje! Obraćenje ne znači naš povratak religiji nego znači promjenu mentaliteta koja se očituje u ponašanju, okrenuti vlastiti život prema životu drugih. Na takvo nas obraćenje poziva Isus kako bi kraljevstvo Božje postalo stvarnost. U evanđelju izraz kraljevstvo Božje znači jedno drugačije društvo, društvo koje umjesto da se uzdiže ono silazi, umjesto da zapovijeda ono služi, umjesto na nagomilava dobra ono ih dijeli. Da bi se to ostvarilo Isus treba ljude, treba suradnju ljudi.

Isus svoje djelo, koje traje do današnjega dana, započinje šetnjom uz more. Započinje razgovor s ribarima, jer ima nešto zanimljivo u ribarskoj duši. Prije jutra u zoru s galebima na moru na poštama sunce čekaju. Naviknuti su na rizike, neizvjesnosti. Naviknuti su strpljivo čekati. Ne love puškom, već mrežom. Petar i Andrija bacaju mreže, Jakov i Ivan krpaju mreže. Isus ulazi u njihove živote i ne ukida njihovo zanimanje, već ga podiže na jedan viši nivo. Od ribara čini ribare ljudi. Od boraca za kraljevstvo zemaljsko čini borce za kraljevstvo nebesko. Bog nam nikad ništa ne ukida, već usavršuje.

Loviti ribu znači izvući je van iz njezina prirodnog ambijenta u smrt. To se čini zbog vlastita interesa i dobrobiti. Ribariti ljude znači izvući ih iz vode u kojoj je prisutna opasnost smrti, izvući ih iz neprijateljskog ambijenta u kojem mogu nastradati i umrijeti, to se ne čini zbog vlastite računice nego da bi oni živjeli. To je pravo obraćenje! Obraćenje  na koje Isus poziva je sljedeće: do sada si živio zbog vlastitih interesa od sada živi zbog interesa drugih, do sada si ribario za sebe od sada to čini za druge, do sada si mislio samo na sebe od sada počni misliti na druge! Pri tome je potrebna suradnja ljudi s Bogom kako bi bilo moguće ostvariti kraljevstvo Božje. Prvi korak je ribariti ljude, izvući ih iz sveg onoga što im smrt donosi.

Kristov poziv je i dalje aktualan: Hajdete za mnom i učinit ću vas ribarima ljudi! Na nama je hoćemo li ostaviti svoje lađe i bez pitanja se upustiti u avanturu života.

Napisao: don Miroslav Rubić

Mk 1,14-20

Približilo se kraljevstvo Božje; obratite se i vjerujte evanđelju!

Čitanje svetog Evanđelja po Marku

Pošto Ivan bijaše predan, otiđe Isus u Galileju. Propovijedao je evanđelje Božje: »Ispunilo se vrijeme, približilo se kraljevstvo Božje! Obratite se i vjerujte evanđelju!«

I prolazeći uz Galilejsko more, ugleda Šimuna i Andriju, brata Šimunova, gdje ribare na moru; bijahu ribari. I reče im Isus: »Hajdete za mnom i učinit ću vas ribarima ljudi!« Oni odmah ostaviše mreže i pođoše za njim.

Pošavši malo naprijed, ugleda Jakova Zebedejeva i njegova brata Ivana: u lađi su krpali mreže. Odmah pozva i njih. Oni ostave oca Zebedeja u lađi s nadničarima i otiđu za njim.


							 
							 
							


						

Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik