• Nekategorizirano

Obilježen Svjetski dan šećerne bolesti

Autor: na 14. studenoga 2016.

Povodom Svjetskog dana šećerne bolesti danas je u Ljekarni Draženović u Metkoviću održano besplatno probirno mjerenje šećera te savjetovanje za one koji već imaju ustanovljenu dijagnozu.

Prema podacima CroDiab registra, u Republici Hrvatskoj je 2014. godine broj oboljelih odraslih osoba od šećerne bolesti tipa 2 iznosio 254 296. S obzirom da je bolest otkrivena samo kod 50% bolesnika procjenjuje se da je ukupan broj oboljelih veći od 400 000.

Magistra farmacije Darka Draženović- Govorko istaknula je važnost liječenja ove bolesti.

„Šećerna bolest se mora liječiti jer se radi o metaboličkom poremećaju koji uništava cijeli niz organskih sustava u organizmu, dakle dovodi do komplikacija poput srčanog i moždanog udara, oštećenja perifernih živaca, sljepoće te oštećenja bubrega“, rekla je Draženović- Govorko.

img-20161114-wa0003S ustanovljenom dijagnozom potrebno je pravilno provoditi terapiju, što je naglasio, Blagotvor Grgurinović, kojemu je šećerna bolest dijagnosticirana prije petnaest godina.

„Sa šećernom bolesti se može živjeti normalno ukoliko je čovjek dispcipliniran. Sve komplikacije se mogu preventirati s urednom terapijom i disciplinom u fizičkim aktivnostima i prehrani“, rekao je Grgurinović.

 

Ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana šećerne bolesti fokusirano je na njenom ranom otkrivanju pri čemu je važno prepoznati rane simptome, a to su umor, glad, često mokrenje, žeđ, neželjen gubitak težine, mučnina, suha usta, svrbež kože, mućenje vida te gljivične infekcije.

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik