Najbolja inovacija Dalmacije u rukama Metkovaca

Autor: na 15. prosinca 2017.

 

Metkovci Božo Jovanović Bartulović, Ivan Pavlović i Frano Rajič, za inovativni projekt „Pametni Ležeći policajci“ dobili su Zlatnu diplomu na 29. natječaju za Najbolju inovaciju Dalmacije.

O koliko se značajnom priznanju radi svjedoči i podatak da je do sada na natječajima za najbolju inovaciju Dalmacije, koju organizira Društvo inovatora Diatus iz Splita, svoje projekte predstavilo preko 1150 inovatora s preko 1100 inovacija, od kojih su neke vrlo uspješno primijenjene na tržištu.

Priznanje društva inovatora, nastavak je uspješne realizacije projekta nekadašnjih metkovskih maturanata. Naime, u srpnju su upravo s ovim projektom osvojili drugo mjesto na natjecanju „Ideja godine“.

Njihovi pametni ležeći policajci, koji tek trebaju naći primjenu, po gradskim ulicama ostaju spušteni ako preko njih prelazi automobil propisanom brzinom, a ukoliko je brzina povećana, policajci se dižu i tada počinje njihova prava funkcija.

Primjeni inovacije na tržištu i to najprije hrvatskom, nadaju se i Metkovci.

„Plan je naći suradnike jer nas trojica ne možemo sami završiti projekt i nekoga tko bi financirao projekt u zamjenu za udio u budućoj tvrtci. Cilj je da u 2018. godini napravimo funkcionalan prototip u punoj veličini s kojim bi išli na sajmove i koji bi mogli postaviti negdje na cestu da testiramo sve funkcije i trajnost određenih dijelova, kako bi kada izbacimo proizvod, bio potpun i trajan te jednostavan za servisiranje i otklanjanje kvarova. Jednostavno si ne možemo dopustiti da neki popravak traje satima/danima, jer bi blokirali prometnicu. Osim navedenog veliki izazov će nam predstavljati i ishođenje dozvole i izrada atesta u Hrvatskoj jer nam je cilj krenuti s Hrvatskom prije nego proizvod ode u druge zemlje“, kazao je za portal srednja. hr jedan od članova tima, Božo Jovanović Bartulović.

Osim nagrade, mladi Metkovci dobili su i preporuku predsjednika i zamjenika predsjednika Udruge inovatora Hrvatske, a na fascinantan podatak je i to da su na natjecanju ostali sudionici bili iskusni inženjeri prosjeka 60-ak godina.


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik