Vlasnici štandova uz magistralu u novim problemima

Autor: na 7. veljače 2018.

 

Već dvije godine vlasnici štandova uz magistralnu cestu između Opuzena i Komina na kojima prodaju poljoprivredne proizvode strepe za svoju budućnost.

Njihovi štandovi trebali su se srušiti prema rješenjima vodopravne inspekcije jer se nalaze na vodnom dobru, koje je vlasništvo Hrvatskih voda. Upravo je tu i najveći problem jer oni fizički ne smetaju održavanju i košenju nasipa uz Neretvu, a u rješenjima za uklanjanje tih štandova je obrazloženo da se zbog njih ne može redovno održavati nasip.

Nakon velike gungule i javnih prosvjeda, stvar je spasila predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar – Kitarović, kojoj su se vlasnice štandova predviđenih za rušenje obratile. Rušenje je tada zaustavljeno i oni su mogli bezbrižno prodavati svoje proizvode.

Nova lokacija

Međutim, s početkom ove godine počeli su i novi problemi. Naime, prezentiran je projekt uređenja Jadranske magistrale u Kominu u kojem je predviđena nova lokacija za štandove preko puta Komina, nedaleko od skretanja za ušće Neretve. Kada je bila javna rasprava, vlasnike štandova nitko nije pozvao. O svemu su doznali naknadno.

„Ogorčeni smo zbog toga. Ne znam što bih vam rekla. Moj muž je hrvatskih branitelj, a od ove zemlje nije dobio ništa zauzvrat. Zar on ne može dobiti ovdje deset kvadrata da postavimo štand i da na njemu prodajemo? Od toga živimo. Djeca su mi odselila u Irsku jer ovdje posla za njih nema. Pa hoćemo li se svi iseliti“, kazala je jedna od vlasnica štanda Blaženka Petrić za Slobodnu Dalmaciju.

Njoj i susjednim štandovima još nije ponuđena selidba na novu lokaciju. Zapravo, nitko im ništa nije rekao osim što su im prije dvije godine donijeli rješenja o prisilnom uklanjanju objekata. Ali ta nova lokacija je predviđena na privatnom zemljištu i već su se javili neki Kominjani da im neće dopustiti da postave svoje štandove.

„Evo vidite da ovdje nikome ne smetamo. Ja tu prodajem dvadeset godina. Nismo na cesti, a ni na vodi. Mi smo na ovom nasipu za koji nam je, kad je pravljen, rečeno da ćemo na njemu moći držati štandove i da su ostavili proširenje za parking. Ne znamo zašto se ovo sada sve radi. Netko kaže da ugrožavamo promet, a mi smo spasili puno ljudi koji su baš na ovom dijelu sletjeli s ceste“, prepričava vlasnica štanda Smilja Kraljević.

„Oni nas hoće prebaciti na drugu, desnu stranu, a tamo na suprotnoj strani ceste je promet puno slabiji. Sve i da prebacimo štand, nećemo moći ništa prodati ni zaraditi. Pa neće turisti koji putuju za Dubrovnik kod nas kupovati voće i povrće. Šta će s njim u apartmanima u Dubrovniku? Kupuje se kad se turisti vraćaju“,  kaže nam Željka Dugandžić, koja na obližnjem štandu prodaje voće i povrće.

„Nama nitko ništa službeno ne govori. Niti znamo kada će početi radovi na magistrali niti išta. Moramo se znati organizirati da pokupimo ovu robu. Sezona je pred vratima. Ako nam neće dati raditi, onda se moramo snalaziti kako znamo. Zvala sam Hrvatske ceste, ali mi ništa nisu znali reći. Valjda je radove trebalo izvoditi zimi, a ne usred sezone“, poručuje Smilja, koja bi bila najsretnija da joj Hrvatske vode daju koncesiju i da ona plaća mjesečni najam za svoj štand. Ali od toga definitivno nema ništa jer su im svi zahtjevi odbijeni.

„Ovo je prestrašno. Organizira se javna rasprava o projektu uređenja magistrale. Raspravlja o sudbinama štandova, a nas nitko niti zove niti išta pita“, kaže Blaženka, s kojom se složila i Smilja, koja jasno i glasno traži da joj se dopusti neometan rad i prodaja na štandu.

„S malo novca neka se uredi ugibalište za automobile i autobuse i svi će biti sretni i zadovoljni. Mi ćemo moći prodavati, a turisti kupovati – pokazuje nam prostor na kojem bi se sve to moglo urediti bez ikakva ugrožavanja prometa. Ali nikoga nije briga“, zaključila je Smilja Kraljević.

Izvor: Slobodna Dalmacija


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik