Uzbuna u županiji – rizik od epidemije ospica vrlo visok!

Autor: na 24. siječnja 2018.

 

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji nema zabilježenih slučajeva pojave zarazne bolesti ospica, ali je razina procijepljenosti među najnižima u Hrvatskoj te postoji visok rizik od epidemije, istaknuto je u danas na konferenciji za medije predstavnika Dubrovačko-neretvanske županije, Opće bolnice Dubrovnik te županijskog i državnog Zavoda za javno zdravstvo.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić istaknuo je kako je u posljednjih pet godina proveden niz medijskih kampanja promidžbe cijepljenja, a u pronalasku rješenja ovog je tjedna zatražena pomoć i Ministarstva zdravstva.

“Da u Dubrovniku u jaslice dođe jedno dijete oboljelo od ospica, imat ćemo apsolutnu epidemiju. Najveća odgovornost je na roditeljima pa ih pozivam, kao i medije, da se koriste samo provjerenim informacijama o cijepljenju sa zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj i svijetu. Apeliram na roditelje da ne ugrožavaju zdravlje i živote svoje djece, te ih pozivam da se hitno jave pedijatrima i školskim liječnicima te dogovore termin cijepljenja. Situacija je ozbiljna i svatko odgađanje cijepljenja može imati nesagledive posljedice”, rekao je dr. Lakić.

 Nije želio špekulirati zašto je obalni dio Hrvatske lošije procijepljen nego kontinentalni. “Jedan od problema je prevelika ‘internetizacija’, kada se traže rješenja na internetu. Svatko može brzo i lako otvoriti internetsku stranicu i pisati što ga je volja, a to ne znači da je to točno i istinito”, ustvrdio je Lakić. Pozvao je pritom Hrvatsku liječničku komoru da se aktivno uključi u sankcioniranje liječnika koji se ne drže struke.

Smanjen trend cijepljenja 

Voditelj Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije Miljenko Ljubić istaknuo je kako je trend smanjenja cijepnog obuhvata uočen još 2010. godine.

“Da bi se stvorio kolektivni imunitet zakonom je određen obuhvat od 95 posto, a mi smo daleko ispod toga, posebno u posljednje dvije godine. Najveći problem je područje Dubrovnika i okolice, gdje je trenutno rezultat tek 42 posto. Još uvijek se neki podaci obrađuju pa će u konačnici biti nešto veći, ali opet daleko ispod zakonski propisanog obuhvata. Nešto bolja situacija je s cijepljenjem pri upisu u školu. Obišli smo pedijatre na području cijele županije te smo pregledali kartone, što se inače ne radi. Možemo reći da su podaci katastrofični. Ta djeca će se kasnije cijepiti, ali tu odgodu cijepljenja ne pozdravljamo”, istaknuo je Ljubić.

“Epidemija i do nekoliko mjeseci”

Voditelja Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Zavoda za javno zdravstvo Bernarda Kaića zabrinjava veliko odgađanje cijepljenja, jer se postoci cijepljenih postižu prekasno.

“Svrha je cijepiti dijete najranije moguće, odnosno kad se može postići odgovarajući imunološki odgovor i zaštita. Kod ovog cjepiva to bi bilo nakon prvog rođendana. Zbog tog odgađanja u svakoj generaciji imamo veliki broj osjetljive djece. Prema dobivenim podacima je samo u Dubrovniku od prvog rođendana do upisa u školu necijepljeno preko 2200 djece, što je vrlo velik broj za mali grad. Posebno jer se djeca grupiraju u kolektivima, što predstavlja ozbiljnu opasnost od izbijanja epidemije”, smatra Kaić.

Ako bi ospice ušle u populaciju kroz zatvoreni kolektiv poput jaslica ili širi kolektiv, po Kaićevom mišljenju širile bi se nesmetano dok se populacija ne bi zasitila imunima, ili preboljenjem ili cijepljenjem, što bi moglo potrajati nekoliko mjeseci.

Kaić je istaknuo kako nema razloga odgađati cijepljenje zbog straha od nuspojava. “Cjepivo ima nuspojave, kao i svako drugo. Neke su česte, kao temperatura ili lokalna reakcija na mjestu primjene. Argumenti koje najčešće čujemo kao razlog za odgađanje su strah od razvoja pervazivnog poremećaja, zaostatka u razvoju djeteta do bolesti autističnog spektra. Ta su stanja vrlo temeljito proučena vrlo kvalitetnim i opsežnim istraživanjima, te je dokazano da cjepivo s tim nema nikakve veze”, tvrdi Kaić.

Apel na roditelje

Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić izjavio je kako u ovom trenutku na području Dubrovačko-neretvanske županije nema zaraženih ospicama, međutim niska procijepljenost predstavlja opasnost od pojave te bolesti. “U našoj županiji u prošlim desetljećima povremeno su se javljali slučajevi zaraze ospicama, ali nije zabilježena epidemija. Naša bolnica prostorno i kadrovski je ekipirana za eventualnu borbu. Kao liječnik i otac četvero djece apeliram na roditelje i kolege iz primarne zdravstvene zaštite da cijepe djecu”, rekao je Bekić.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić izjavio je kako je potrebno upozoriti javnost s ugrozom od epidemije ospica te s posljedicama eventualne epidemije i na nedovoljnu pripremljenost za ugrozu. “Apeliram na roditelje i pedijatre kako bi se spriječile negativne posljedice. Teško je zamisliti što bi značila takva jedna epidemija, posebno sa smrtnim slučajevima koji nažalost nisu isključeni”, rekao je Dobroslavić.

Kako je istaknuto na konferenciji za medije, od listopada 2017. u susjednoj Srbiji traje epidemija ospica, a dosad je registrirano 1269 slučajeva. Pritom najmlađi oboljeli ima godinu i pol, a najstariji 69 godina. Uglavnom je riječ o necijepljenim ili neredovito cijepljenima. Svaki treći zaraženi je hospitaliziran, a od težih komplikacija svaki osmi ima upalu pluća. Tri osobe su umrle – jedno dvogodišnje dijete, muškarac od 30 godina te jedna rodilja. U posljednje dvije godine u Europskoj uniji od ospica je umrlo 48 ljudi.

 Izvor: jutarnji. hr

Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik