Metkovski osnovnoškolci protiv vršnjačkog nasilja

Autor: na 28. veljače 2018.

 

Nastavnici i učenici Osnovne škole Stjepana Radića danas su na nastavu došli u ružičastim majicama kao znak podrške Danu ružičastih majica – programu prevencije vršnjačkog nasilja.

Cilj obilježavanja ovoga dana je podizanje svijesti o problemu vršnjačkog nasilja, poticanja tolerantnog ponašanja te prihvaćanja različitosti među učenicima.

Iako se posljednjih godina govori o povećanom broju slučajeva vršnjačkog nasilja,  voditeljica programa i pedagoginja Nikolina Vugdelija ističe kako je nasilja među učenicima uvijek bilo, ali se danas o njemu više govori i više ga se prijavljuje.

„Ono zbog čega se čini da vršnjačkog nasilja sada ima više je to što se sada puno više o tome govori i prijavljuje. To je prednost jer se onda na svaki slučaj može reagirati. U moje vrijeme se o tome rijetko ili nikako nije govorilo i ta su djeca patila u sebi. Danas djecu osvještavamo o tome da ne znači bit „tužibaba“ ako progovaraš o nečemu što te stvarno muči, već je to stvarni problem o kojem se treba govoriti i riješiti ga se. Zbog toga u školi djecu educiramo o važnosti prijavljivanja nasilja ukoliko se ono događa njima ili njihovim kolegama“, kazala je Vugdelija te dodala kako u školi imaju i programe koji uključuju prevenciju  fizičkog, psihičkog, socijalnog i virtualnog nasilja pri čemu osim učenika, educiraju i roditelje.

Edukacija roditelja 

„Danas imamo i suvremeno virtualno nasilje za kojeg odrasli često i ne mogu doznati. U suradnji sa županijskim Zavodom za Javno zdravstvo radimo i na edukacijama roditelja na kojima ih upozoravamo na sve opasnosti s kojima su suočena djeca na društvenim mrežama“, ističe Vugdelija.

Dan ružičastih majica obilježava se već pet godina za redom uz poruku “Nasilje prestaje ovdje”, a Hrvatski sabor lani je izglasao odluku kako će se ovaj dan obilježavati i kao Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Osnovna škola don Mihovila Pavlinovića također je obilježila Dan ružičastih majica, u sklopu kojega će sutra s predstavnicima razreda održati Edukativni kviz o nenasilju.


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik