Okrugli stol – Pet dolazaka oca Ante Gabrića u domovinu

Autor: na 28. veljače 2018.

 

U galeriji Gradskog kulturnog središta jučer je održan drugi okrugli stol na temu Pet dolazaka oca Ante Gabrića u domovinu.

Svoja promišljanja o velikom hrvatskom katoličkom svećeniku humanitarcu i misionaru iznijeli su Vicepostulator kauze za proglašenjem blaženim oca Ante Gabrića, pater Antun Volenik, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u BiH, akademik fra Andrija Nikić te predstavnici metkovskih odgojno – obrazovnih ustanova.

O četiri dolaska Oca Ante u domovinu govorili su katehete i teolozi, istaknuti pojedinci iz metkovskih škola: Ivanka Šešelj,Vanja Gabrić, Rosanda Lovrić, Marinko Tošić, Tomislav Medak, Katarina Barišić te učenici Lucija Jerković i Bruno Vladimir.

Peti dolazak prikazan je videoisječkom sa mladomisničkog slavlja Don Radojka Vidovića i 25. obljetnice svećenstva don Mile Vidovića na kojima je 1986. godine bio nazočan i otac Ante.

Moderatorica Ivana Čarapina istaknula je kako je cilj i ovogodišnjeg okruglog stola bio prikazati važnost njegovog djelovanja te na osnovu dosad poznatih činjenica potaknuti daljnja istraživanja o njegovom životu.

„S obzirom na iskustva i misli koje nam je prenio fra Andrija Nikić, mislim da smo na neki način ove godine dali posebnu dimenziju ovoj manifestaciji i okruglom stolu. Ono što je posebno lijepo je doprinos koji su dali naši sugrađani i istaknuti pojedinci iz odgojno – obrazovnih ustanova koji nam zaista daju poticaj da i dalje istražujemo rad oca Ante kako bismo mogli prenositi na buduće generacije sve one vrijednosti koje je on za života širio“, kazala je Čarapina.

U sklopu Dana oca Ante Gabrića u galeriji Gradskog kulturnog središta postavljena je i izložba likovnih radova Ruke u molitvi učenika metkovskih osnovnih i srednjih škola te djece Dječjeg vrtića Metković.


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik