Koalicija SDP – HSU traži tematsku sjednicu Gradskog vijeća o izvorištu Doljani

Autor: na 1. ožujka 2018.

 

Koalicija SDP – HSU sinoć je održala konferenciju za medije na kojoj su se osvrnuli na probleme izvorišta Doljani i kanalizacije u ulicama Nikole Tesle i Neretvanskih gusara.

Smatraju kako je prijedlog ugovora između Metkovića i Čapljine, koji je izašao u javnost, u suprotnosti s interesom građana Metkovića te ako kao takav bude predložen u gradskom vijeću koalicija SDP-HSU ga neće podržati.

Istaknuli su kako je po njima najrealnije  rješenje registriranje tvrtke Grada Metkovića u BiH koja će upravljati izvorom i plaćati koncesiju ili eventualno zajedničko upravljanje izvorom vode od strane Grada Metkovića i općine Čapljina preko zajedničke tvrtke ili preko gradskih tvrtki zaduženih za vodoopskrbu. Također iz koalicije smatraju da se odredbe ugovora između Vlade RH i Vijeća ministara BiH ne odnose na izvorište Doljani koje nije u vlasništvu subjekta s područja države na kojoj se nalazi zahvat vode. Zbog svega navedenog, traže tematsku sjednicu Gradskog vijeća o izvorištu Doljani, a predsjednik metkovskog SDP –a Krešimir Kuran, je ispred koalicije, gradonačelniku uputio i nekoliko pitanja.

“Zanima nas koja je revizorska kuća odabrana za procjenu vrijednosti osnovnih sredstava izvorišta Doljani? Smatrate li da se na izvorište Doljani odnosi članak 3. Uredbe? Radi li se bilo kakva vrsta pritiska ili ucjene od strane općine Čapljine ili bilo koga drugoga na Grad Metković po ovom pitanju? Biste li pristali potpisati navedene zaključke kao konačan sporazum između dva grada o upravljanju izvorištem Doljani?”, pitao je Kuran.

Predsjednik metkovskog HSU- a Siniša Bebić je istaknuo kako je problematika oko izvorišta Doljani velika te je oko nje mnogo nepoznanica.

“Smatram da tu situacija nije crno-bijela, da je mnogo nepoznanica. Pozivam sve političke stranke da ne koriste ovu situaciju za dobivanje jeftinih političkih poena, jer se radi o dobrobiti svih građana Metkovića i njihovih potomaka. Zbog svega toga predlažem održavanje tematske sjednice Gradskog vijeća , gdje bi bili pozvani predstavnici; Metkovića d.o.o. , Hrvatskih voda, i Ministarstva zaštite okoliša i prirode, gdje bismo bili upoznati svom problematikom”, kazao je Bebić.

Kanalizacijski sustav u ulicama Nikole Tesle i Neretvanskih gusara

Iako su radovi na izgradnji kanalizacijskog kolektora u ulicama Nikole Tesle i Neretvanskih gusara završili u kolovozu 2017 godine, i dalje je prisutan problem podzemnih voda koje preopterećuju cjelokupni sustav, a posebno crpnu stanicu. Zbog toga, smatraju iz koalicije, postoji realna opasnost od njenog čestog kvarenja. Najveći je problem na dijelovima kanalizacijskog kolektora koji se nalaze na nižim kotama terena prema Glibuši, jer se na navedenim mjestima voda nalazi već na dubini oko 15-20 centimetara ispod razine asfalta. Za koaliciju je sporno što je u samom projektu navedeno da se podzemne vode nalaze na dubini većoj od jednog metra. Zbog svega ovoga odgođena je i primopredaja objekta Gradu od strane izvođača.

Iz koalicije su zbog svega navedenog uputili i upit gradonačelniku u kojem ih između ostalog zanima, hoće li u slučaju daljnjeg odgađanja preuzimanja objekta doći do financijskih troškova na teret Grada, Hoće li Grad imati veće troškove zbog dodatnih radova na saniranju ulaska podzemnih voda te hoće li ovaj objekt u budućnosti biti učinkovit?

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik