Leptirići jedini u Hrvatskoj provode Bliss metodu komunikacije

Autor: na 14. ožujka 2018.

 

Udruga cerebralne i dječje paralize doline Neretve Leptirići prva je u Hrvatskoj za svoje članove počela primjenjivati novu metodu komunikacije – Bliss simbol kartu – komunikator koji je zasnovan na teoriji vizualnog govora.

Bliss je grafički jezik koji je izumio Charles Bliss 1949. godine. Prvotni cilj mu je bio stvoriti jednostavan međunarodni pomoćni jezik, koji omogućuje učenje između različitih jezičnih zajednica. Međutim, od 1970-ih Bliss simboli su postali popularni kao metoda koja osobama s invaliditetom omogućava komuniciranje.

Komunikaciji pomoću Bliss simbola djecu u Udruzi Leptirići uči licencirana terapeutkinja, Mira Kaleb koja je istaknula višestruku važnost ovoga komunikatora.

„Po struci sam fizioterapeut i frustriralo me je što sam u radu s djecom, ali i odraslima s poteškoćama nailazila na prepreke. Teško je kad osoba ne može reći ono što misli i osjeća te to često stvara osjećaj manje vrijednosti. Pomoću Bliss komunikatora mogu komunicirati sa onima koji ne komuniciraju. Osim što im ova metoda pomaže komunicirati, pomaže i u razvoju moždanih funkcija te u snalaženju u vremenu i prostoru“, istaknula je Kaleb.

Komunikacija pomoću simbola 

U udruzi Leptirići koriste općeniti Bliss komunikator  koji sadrži simbole, odnosno znakove koji imaju značenje, a njihova kombinacija stvara rečenice. Komunikator je podijeljen na retke, stupce i boje sa značenjima, tako da primjerice, plava boja simbolizira osobe, bijela pitanja, crvena glagole, itd.

Metoda je osim na osobe s poteškoćama u govoru, primjenjiva i na one koje imaju fizičke smetnje.

„Postoji nekoliko načina primjene ovog oblika komunikacije. Prvi je metodom pogleda, gdje nam je fokus djetetov pogled pomoću kojega, ispitivanjem dobivamo točnu riječ. Drugi način je pomoću lasera, gdje je laser prikačen na glavu ili prst, a dijete nam pomoću njega precizira koju riječ želi reći. Treći način je pomoću štapa koji je također prikačen na naočale ili prst te dijete njime udara u riječ koju želi reći“, kazala je Kaleb.

Važnost uključenosti roditelja 

Prije same komunikacije pomoću Bliss komunikatora potrebno je napraviti procjenu djeteta i naučiti ga simbolima. Polazi se od jednostavnijih k  složenima te od onih koje dijete ima u svom okruženju. Pri učenju simbola i komunikacije izrazito je važna i uloga roditelja.

„Nema dobne granice pri primjeni ove metode jer je svako dijete individualno. Ipak, komunikacija se započinje onda kada je dijete u mogućnosti razlikovati. Važno je da i roditelji svladaju komunikator te da kod kuće s djecom razgovaraju pomoću komunikatora kako bi im on postao svakodnevnica“, kazala je Kaleb.

Uz djecu, Bliss komunikator mogu koristiti i odrasli te nije dostupan samo članovima Udruge Leptirići, već svima kojima je ovakva vrsta komunikacije potrebna.


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik