Krist Isus, trajni lik Božji

Autor: na 16. travnja 2019.

 

Prema istraživanjima o čitanosti samo 47% ljudi u našoj domovini pročita godišnje barem jednu knjigu. Zbog toga je ministarstva obrazovanja odlučilo  provoditi programe poticanja čitanja, a jedna od mjera kojom se to trebalo postići, promjena je nastavnih programa i osuvremenjavanje lektire.

Ni djeca u školama više ne čitaju lektiru unatoč toj obvezi, unatoč testu čitanosti, unatoč ocjenama. Kod pisanja lektire važna je stavka i karakterizacija likova. Književni likovi su obično ti koji određuju samu radnju i autori često kroz njih opisuju neki važan događaj u knjizi. Glavni lik je onaj oko kojeg se vrti cijela radnja dok su sporedni likovi oni koji su u nekom odnosu s glavnim likom.

Ispit savjesti

Ove nedjelje Crkva slavi Cvjetnicu – Nedjelju muke Gospodnje. Specifično za ovu nedjelju je čitanje, odnosno pjevanje muke Isusa Krista. U čitanju muke čujemo mnoštvo likova, te se svatko od nas može zapitati tko sam ja u toj priči? Jesam li dio mnoštva koji slavi Krista, da bi na koncu potpali pod utjecaj moćnika, pa ga napustili? Mogu li se vidjeti u grupi farizeja, pismoznanaca, svećenika koji su htjeli ubiti Isusa? Mogu li se možda prepoznati u liku Jude i 30 srebrenjaka. Jesam li pritajeni izdajica? Ili se mogu prepoznat u likovima ostalih apostola koji ništa nisu razumjeli, koji su zaspali kada je trebalo biti budan? Tjeraju nas da se zapitamo jeli moj život uspavan? Jesam li možda kao onaj apostol koji je htio riješiti sve mačem? Jesam li onaj koji svjedoči lažno, da bi moga bližnjega uvalio u probleme? Ili sam možda poput Pilata koji pere ruke i bježi kada se nađe u teškoj i mučnoj situaciji? Koji nema snage za borbu? Ili sam možda poput Cirenca koji se ohrabrio biti drugačiji  i pomogao? Jesam li poput vojnika koji iz zabave ponižavaju i muče druge? Puno je tu još likova koji bi se mogli nabrojiti, ali ovih nekoliko mogu nam biti dobar ispit savjesti da vidimo kako stojimo prema Bogu i bližnjemu. Tjedan koji je pred nama naziva se Velikim. To je tjedan u kojem nas Božja ljubav uči kako postati velikim ljudima. Sveti Pavao nam daje dobar naputak, za taj put, kada je napisao da se Isus nije kao plijena držao svoje jednakosti s Bogom, nego sam sebe »oplijeni« uzevši lik sluge, postavši ljudima sličan; obličjem čovjeku nalik, ponizi sam sebe, poslušan do smrti, smrti na križu. Zato Bog njega preuzvisi. Veliki tjedan, Isusova smrt i sva naša trpljenja uče nas jednoj jedinoj stvari, a to je ljubav. Čovjek, veliki čovjek ne bježi od trpljenja, bilo vlastitog, bilo bližnjih jer to nas ne čini sretnim. Biti sluga, biti drugima blizak poput Krista daje nam, da se u slobodi i ljubavi darujemo drugima, kako bi svi osjetili utjehu ljubavi. Samo takva ljubav, kušana kroz trpljenja, a koja se daje za druge čini nas velikima poput Krista.

Napisao: don Miroslav Rubić

Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *



Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik