Kako prepoznati zanemarivano i zlostavljano dijete

Autor: na 21. rujna 2019.

U Gradskoj knjižnici Metković danas se održala radionica na temu „Kako prepoznati zanemarivano i zlostavljano dijete“.

Radionicu je organizirala Koordinacija hrvatske obiteljske medicine pod geslom „KoHOM spaja“, a cilj joj je bio educirati zdravstvene radnike o tome kako prepoznati fizičke i psihičke znakove zlostavljanja.

„Djeca će, veoma često, kod fizičkog zlostavljanja, češće dolaziti kod doktora, neće se htjeti skinuti da ga liječnik pregleda, ta djeca često upadaju u niz različitih problema, a agresija je samo jedan oblik njihove depresije. Htjeli bismo potaknuti naše kolege liječnike da što ranije prepoznaju zlostavljanje i zanemarivanje, kao i kako postupiti sa samim djetetom, s njegovom obitelji, te kako zakonski postupiti. Liječnici to trebaju znati kako bi spriječili niz kasnijih psihičkih i društvenih problema djeteta“, rekla je dr. Dijana Ramić Severinac.

Uz nju, voditeljice radionice bile su dr. Sonja Barač, koja je i inicirala skup u Metkoviću, te i dr. Sandra Bočkaj, specijalizantica dr. Ramić Severinac koja je provela anketu o tome koliko su liječnici obiteljske medicine upoznati s time što činti kad se upozna zlostavljano dijete.

„Liječnici znaju da se treba obratiti Centru za socijanu skrb, policiji i državnom odvjetništvu, ali neki liječnici se boje prijaviti zlostavljano dijete iz osobnih razloga, misle da krše liječničku tajnu, da prijava nije u interesu djeteta kako ne bi došlo do dodatnih komplikacija, što nije dobro“, rekla je dr. Bočkaj i istaknula da su radionice poput ove u Metkoviću korak naprijed ka boljoj edukaciji liječnika o tome što činiti kad uopoznaju zlostavljano dijete.

Skupu i okruglom stolu sudjelovali su i predstavnici policije te zdravstvenih i socijalnih radnika, kao i drugih službi koje se bave zaštitom najranjivije skupine u društvu.


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik