Gimnaziju Metković posjetio predstavnik Europske komisije Branko Baričević

Autor: na 1. veljače 2018.

 

U Gimnaziji Metković – Školi ambasadoru Europskog parlamenta, danas je održano predavanje voditelja Predstavništva Europske Komisije u Republici Hrvatskoj, Branka Baričevića.

Uz metkovske gimnazijalce, na predavanju su sudjelovali i  učenici  okolnih škola iz Metkovića, Ploča i Opuzena kojima je Baričević, između ostalog govorio o europskim institucijama, ulozi europarlamentaraca i predstavnika vlasti, prednostima obrazovanja putem europskih programa te položaju i mogućnosti mladih u EU.

Baričević se na predavanju ponajviše osvrnuo na kvalitetno obrazovanje i vrijednosti volontiranja koje u konačnici dovode do zapošljavanja mladih. Kazao je kako se položaj mladih u Hrvatskoj znatno poboljšao prilikom ulaska u EU, pri čemu je istaknuo kako europski programi pružaju jednake mogućnosti, kako  mladima u većim gradovima tako i onima u ruralnim sredinama.

Uz različite stručne prakse u europskim institucijama te Erasmus programe koji nude mogućnost srednjoškolskog i fakultetskog obrazovanja u europskim školama, Baričević je naglasio kako Europska unija putem fondova pruža i financijsku pomoć pri zapošljavanju mladih.

„Svi mladi imaju priliku otići na nekoliko mjeseci na praksu u jednu od institucija ili se obrazovati u europskim školama putem Erasmus programa u sklopu čega se kući mogu vratiti s pozitivnim primjerima.  Naravno, bitno je da mladi budu aktivni i imaju prave informacije. Jedan od naših ciljeva je i zadržati ih u Hrvatskoj. Zbog toga nam je važno obrazovanje. Često dolazi do slučajeva kad mladi iz škola izlaze nepripremljeni i tu rješenje vidimo u kurikuralnoj reformi koju podupiremo i financijski i stručno. Također, Europska unija putem fondova nudi i različite mogućnosti za zapošljavanje mladih koje Ministarstvo rada i mirovinskog sustava jako dobro iskorištava. Važno je da poslije završenog fakulteta mladi ne budu dugo na Zavodu za zapošljavanje jer ih to u startu izrazito diskriminira“, kazao je Baričević.

Škola ambasador Europskog parlamenta

Posjet Branka Baričevića Gimnaziji Metković održan je putem projekta Škola ambasador Europskog parlamenta. Od rujna 2017. godine, nakon uspješnog pilot-projekta pod vodstvom profesorice Živke Franković, Gimnazija Metković dobila je službeni status Škole ambasadora Europskog parlamenta, dodjelom plakete od strane europarlamentarke, Dubravke Šuice. U sklopu tog projekta učenici, ambasadori juniori, pod vodstvom profesorice Branke Vladimir, proučavaju europske prilike i utjecaj Europske unije na svakodnevni život te se bave informiranjem svojih kolega i lokalne zajednice o europskim temama.


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik