Obilaskom Ramsar područja Delte Neretve obilježen Međunarodni dan vlažnih staništa

Autor: na 2. veljače 2018.

 

U organizaciji županijske Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode jučer je edukativnim obilaskom Ramsar područja Delte Neretve  obilježen Međunarodni dan vlažnih staništa. Uz stručno vodstvo djelatnika Javne ustanove, obilasku su prisustvovali učenici i profesori iz četiri srednje škole s područja doline Neretve.

Ovogodišnja tema Dana vlažnih staništa koji se službeno obilježava 2. veljače  u spomen na potpisivanje konvencije Ramsarske konvencije je  „Vlažna staništa za održivu budućnost urbanih područja“.

Delta Neretve, kao močvarno stanište jedno je od pet  područja u Republici Hrvatskoj zaštićenih Ramsarskom konvencijom, čime je dobila status prirodnog dobra koje predstavlja bogatstvo cjelokupnog čovječanstva.

Djelatnik Javne ustanove Dubravko Dender ističe važnost edukacije mladih na  adekvatno iskorištavanje prirodnih potencijala Doline Neretve te na razvijanje selektivnih oblika turizma.

„Ove godine smo pokušali učenicima pokazati potencijale ovoga područja koje nisu samo poljoprivreda i ostale ustaljene djelatnosti. Važno je da znaju da se na ovom području može razvijati održivi turizam koji ujedno i čuva prirodu. Jer nije cilj ugrožavati nešto, što moramo zapravo štititi. To su različiti oblici turizma. Uvidjeli su da Neretva pruža dobre uvjete u zimskom razdoblju, posebice za sportaše iz hladnih europskih zemalja, zatim imamo potencijale za razvoj penjačkog turizama, birdwatching turizma, itd“, kazao je Dender.

Učenici su nakon oblaska Ramsar područja posjetili i Prirodoslovni muzej Metković i Arheološki muzej Narona.


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik