U delti Neretve ove godine manje patke i liske

Autor: na 15. siječnja 2018.

 

Ornitološko društvo „Brkata sjenica„ iz Metkovića u suradnji s Javnom ustanovom  za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije proteklog vikenda završilo je zimsko prebrojavanje ptica vodarica na području delte Neretve.

Delta  rijeke Neretve jedno  je od najvažnijih, za neke i jedino  zimovalište ovih vrsta u našoj zemlji, gdje tradicionalno zimuje veći broj ptica. Prebrojavanje se vršilo na više lokacija u  Neretvi, a prebrojano je više od 6 tisuća jedinki različitih vrsta vodarica, što je za par tisuća jedinki  manje nego lani.

Predsjednik ornitološkog društva Bariša Ilić to objašnjava promjenom klime i blažom zimom u donosu na prošlu, kad je veliki broj ptica zbog velikog leda u ostatku Europe došao u Neretvu.

„Imamo gotovo 40 vrsta ptica. Zabilježeno je tradicionalno najviše galebova, zatim pet-šest vrsta pataka, manji broj liske, malih gnjuraca, mlakuša, pozvizdaća i drugih. Prebrojavanje se radi globalno i po završetku će se svi podatci iz Europe objediniti na jednome mjestu“, kazao je Ilić.


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik