Čišćenje Hrama

Autor: na 5. ožujka 2018.

 

Kao da Isus uživa u tome da nam s vremena na vrijeme „pobrka lončiće“. A bili smo ih tako lijepo bili poslagali! Evo nam Isusa, ove nedjelje, u punom elementu u Hramu. Naljutio se na prodavače i mjenjače.

Gledano očima običnog čovjeka onog vremena, poslovni ljudi u Hramu nisu bili loš svijet. Nipošto. Možda su imali malo više smisla za zaradu, ali su zapravo bili na službu ljudima. I to ne na službu u nekim običnim poslovima, nego u svetim poslovima. Naime, kad bi se čovjek uputio žrtvovati u Hram, nije mu baš bilo zgodno sa sobom voditi životinju određenu za žrtvovanje, pogotovo ako bi dolazio iz udaljenijih krajeva. Srećom, u Hramu je bio susretljiv trgovac koji bi mu rado, po malo većoj cijeni, prodao dobra ovna, ili za siromašnije, par golubova. Nadalje, ako bi čovjek htio nešto darovati za Hram, našao bi se u neprilici: u hramsku se riznicu nisu smjeli ubacivati „poganski“, nego samo „hramski“ novci. I što je mogao učini pobožni hodočasnik? Srećom, u Hramu su bili i mjenjači novca koji su rado, uz malo veću proviziju, mijenjali poganski u hramski novac. Sve u interesu Hrama i hramskog bogoslužja.

Koga tražimo u molitvama?

No, Isus očigledno nije tako mislio. Ne samo da nije tako mislio, nego je svoj drugačiji stav i pokazao. I to kako! Načinio je bič od užeta, i sve ih istjerao van zajedno s ovcama i volovima, a mjenjačima je isprevrtao stolove. Hram može biti i slika našeg srca. A u njemu svega i svačega. Zar i u njemu nema trgovine? Cjenkanja s Gospodinom. Puni smo sebičnih interesa. Ovo evanđelje može nam pomoći da razmislimo koga tražimo u našim molitvama. Sebe ili Boga? Može nas potaknuti da malo razmislimo kakvim stilom živimo. Predajemo li se Bogu ili se prodajemo? Živimo li za sebe ili za druge? Usrećujemo li nekoga ili očekujemo da drugi nas usrećuju? U duhu evanđelja možemo se upitati jesmo li danas učinili išta dobra? Zapomažemo li da nam treba ovo ili ono, a ne vidimo druge ljude u potrebi? Ljubimo li Gospodina samo zato jer očekujemo da će nam dati ovo ili ono ili bi ga ljubili sve da nam i ne da što očekujemo? Puno pitanja nam se nameće ovom Isusovom gestom. Vrijeme je da razmislimo kakve smo sve trgovce nastanili u našem srcu.

Korizma nam može poslužiti da očistimo srce od svih trgovaca koji su u njemu nastanjeni. Što bismo trebali učiniti da istjeramo trgovce iz naših srdaca? Koja sredstva upotrijebiti? Ako se osjećamo bespomoćnima, zamolimo Isusa da ih on istjera. Da naša srca učini čistima. Jer samo oni čista srca gledaju Boga.

Napisao: don Miroslav Rubić

Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik