Započelo obilježavanje Mjeseca borbe protiv ovisnosti

Autor: na 16. studenoga 2018.

Mjesec borbe protiv ovisnosti u Republici Hrvatskoj obilježava se svake godine u periodu od 15. studenog do 15. prosinca.

U navedenom razdoblju provode se aktivnosti s ciljem upozoravanja cjelokupne javnosti na problem zlouporabe svih oblika sredstava ovisnosti.

„U ovom mjesecu pokušavamo potaknuti ljude  da više razmišljaju o tome koliko su razne ovisnosti štetne, informirati ih o tome kako prepoznati zahtijeva li nekakva zloupotreba ipak veći ili dulji tretman, bolničko liječenje i, uglavnom dati ljudima potrebne informacije da mogu nekome ponuditi pomoć ili, naravno, za sebe potražiti pomoć“, rekla je magistra psihologije Milka Ramić iz Terapijske zajednice Pape Ivana XXIII.

Terapijska zajednica radi s ovisnicima, a cilj joj je i destigmatizacija liječenih ovisnika budući da se u društvu često susreću s predrasudama. Tako su kroz razne aktivnosti građanima omogućeni susreti i komunikacija sa osobama koje su prošli liječenje u zajednici.

Zajednica kroz cijelu godinu provodi niz projekata vezanih uz rehabilitaciju i prevenciju ovisnosti.

„To je projekt prevencije ovisnosti ‘Nauči živjeti’ koji se provodi u osnovnim školama i to financira Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Bavimo se i resocijalizacijom ovisnika koji prolaze proces tretmana preko projekta ‘Zajedno do cilja’. Projekt financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Isto ministarstvo sufinancira i projekt ‘Krojeno po mjeri’ ovdje u terapijskoj zajednici. To je program tretmana ovisnika i, konačno, Ministarstvo pravosuđa je prepoznalo kvalitetu projekta ‘Biram ispravan put’, a to je priprema i postpenalni prihvat korisnika zatvorenika“, rekla je Ramić.

U sklopu obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti Zajednica Pape Ivana XXIII postavit će izložbeno-prodajne štandove na temu ovisnosti u Borovcima između 19. i 21. studenog i početkom prosinca u Metkoviću.


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik