Zabilježeno 15 novih slučajeva zaraze koronavirusom, većina pozitivnih su korisnici Doma za starije iz Ploča

Autor: na 11. travnja 2020.

 

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji 15 je novozaraženih osoba, od kojih dvanaest u domu za starije osobe u Pločama, dva kontakta obitelji njegovateljice u tom domu, kao i jedan korisnik Doma za starije osobe Dubrovnik, te je sad ukupan broj pozitivnih 85, izvijestio je županijski stožer civilne zaštite.

”U odnosu na jučer imamo nažalost povećan broj pozitivnih, njih 15. To je učinak korisnika doma za starije iz Ploča. Nažalost, imamo i jednu zaraženu osobu iz Doma za starije Dubrovnik”, rekao je župan Nikola Dobroslavić te pozvao građane da se strogo drže propisanih mjera.

Načelnik županijskog stožera Joško Cebalo rekao je kako je od početka testiranja na analizu poslano 702 uzorka, a čekaju se rezultati za njih 48. Svi su korisnici doma iz Ploča noćas prevezeni u dubrovačku bolnicu i Studentski dom.

”Do danas je prema Zagrebu upućeno 702 uzorka od čega ih je 85 pozitivnih, dok rezultate njih 48 još čekamo. U Domu za starije i nemoćne Ploče uzeto je ukupno 18 briseva, 13 ih je pozitivnih, a na 5 ih se još čeka. Mi smo jučer organizirali evakuaciju Doma i njihov prijevoz te su oni sinoć prebačeni u Dubrovnik. Dio je smješten u Studentski dom, a ostatak u OB Dubrovnik”, izvijestio je načelnik Stožera Joško Cebalo.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Mato Lakić rekao je kako je u Domu u Pločama novozaraženo jedanaest korisnika i vlasnica, a čeka se još rezultat za jednog korisnika i četiri djelatnika.

”Nepokretni korisnik Doma u Dubrovniku je smješten u bolnici, a bio je u sobi s još jednom osobom, koja je dobrog općeg stanja. Još jedna korisnica imala je temperaturu i prevezena je u bolnicu. Svi koji su bili u kontaktu s dokazano pozitivnim testirani su i u samoizolaciji. Svi djelatnici doma nemaju simptoma, a 88 korisnika zasad nemaju simptome”, rekao je Lakić.

Dodao je kako u dubrovačkom Domu prijenosnik može biti djelatnik doma, liječnik ili netko treći iz hitnih službi.

“Testiramo danas sve u kontaktu s nepokretnim oboljelim. Osobu koja je s njim u sobi te 16 ili 17 djelatnika koji su s njim bili u kontaktu. Ako bude potrebe, testirat ćemo dalje “, rekao je Lakić.

Ravnatelj dubrovačke bolnice dr. Marijo Bekić naveo je kako je hospitalizirano 31 pozitivnih. Šesnaest ih je na Odjelu za infektologiju, tri na odjelu za intenzivno liječenje i nisu intubirani, ali su na respiratoru te su stabilnog općeg stanja, a dvanaest u izdvojenom objektu dubrovačkog studentskog doma.

“Zasad je situacija pod nadzorom. Na ovo smo se spremali i očekivali”, rekao je Bekić i dodao kako se krenulo u nabavu aparata za testiranje između ostalog i koronavirusa s 500 testova, vrijednog oko 650 tisuća kuna bez PDV-a, a što će financirati Zaklada Blaga djela.

“Moći ćemo ga koristiti tek oko kraja svibnja”, dodao je Bekić.

Bekić je istaknuo i kako je u samoizolaciji pet bolničkih liječnika i deset medicinskih sestara, uz jednog nezdravstvenog djelatnika. Od ranije su pozitivni jedan liječnik i medicinska sestra.

Načelnik PUDN Ivan Pavličević rekao je kako se tijekom vikenda pojačano kontroliraju i zaraženi i svi u samoizolaciji te dodao kako je zabilježen i prvi slučaj krivotvorenja starijeg izdanja propusnice.

 

Označena kao

Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik