• Nekategorizirano

Vlasnici štandova uz Magistralu protiv rješenja Hrvatskih voda

Autor: na 18. veljače 2016.

Vlasnici desetak štandova uz magistralnu cestu između Opuzena i Komina, koji su dobili rješenja vodopravne inspekcije o uklanjanju prodajnih objekata, jučer su, zbog najavljenog dolaska predstavnika Hrvatskih voda u svrhu posljednjeg upozorenja da se štandovi uklone, pozvali medije i najavili tihi prosvjed s ciljem pronalaska adekvatnog rješenja.

Vlasnici odbijaju ukloniti štandove dok im se ne nađe nova lokacija. Tvrde da im je obećana koncesija i rješenje njihovog pitanja.

Jedna od vlasnica štandova, Blaženka Petrić, kaže:

„Želimo da nam ovdje naprave isto što je gore napravljeno, znači, mala tržnica za koju bi mi plaćali koncesiju ili da nam nađu drugo rješenje, ali da ga nađu prije nego što nas maknu.“

 

Voditelj ispostave hrvatskih voda Opuzen Joško Erceg objasnio je stav Hrvatskih voda o prostoru na kojem se štandovi nalaze:

 

„Taj prostor nije predviđen za zakup, odnosno, te se nelegalne radnje koje su nastale protuzakonitim nasipavanjem korita rijeke Neretve moraju ukloniti. Već godinama to se pokušava riješiti na jedan miran način. Hrvatske ceste su i napravile jedno odmorište gdje se legalno obavlja ta djelatnost trgovanja i, koliko znam, sada traje postupak osiguravanja još jedne lokacije takvog tipa. Jedna od inicijativa je bila i od strane Hrvatskih voda da se nađu te pozicije. Međutim, to se presporo događa, ne zbog nas. Mi pokušavamo ljudima pomoći, ali, nažalost, te nelegalne radnje moraju se ukloniti sa trena.“

 

Kako sporna lokacija teritorijalno pripada Gradu Ploče, prisutan je bio i pločanski gradonačelnik Krešimir Vejić te je o zahtjevu Hrvatskih voda da se uklone štandovi rekao:

„Ono na čemu mi inzistiramo je da mi, kao lokalna samouprava, ljude koje Hrvatske vode sada žele premjestiti na određeni način zadovoljimo traženjem prikladne lokacije kako bi se mogli baviti svojim tradicionalnim načinom prodaje uz državnu Magistralu. Oni u tom smislu razgovaraju s predstavnikom Hrvatskih cesta. Hrvatske ceste su voljne, u dogovoru s Gradom Ploče, kroz jedan projekt sufinancirati izgradnju ugibališta kao što je već niže dolje napravljeno kako bi se tim ljudima omogućilo da na jedan uredan i normalan način posluju i na taj način, u današnje teško vrijeme, prehrane svoju obitelj.“

Vejić je dodao da je kontaktirao Hrvatske vode, a sa ovim problemom upoznat će i nadležno ministarstvo poljoprivrede kako bi se našlo zadovoljavajuće rješenje u skladu sa zakonskim propisima.

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik