• Nekategorizirano

Vinari traže izmjenu zakonske regulative koja se odnosi na proizvodnju i prodaju vina

Autor: na 19. travnja 2016.

 

Na jučer održanom sastanku kod župana Savjet za vinarstvo Dubrovačko-neretvanske županije donio je neke važne odluke koje se tiču rada vinara, kako u županiji tako i u cijeloj Hrvatskoj.

Što su vinari tražili osim ukidanja organoleptičkog ispitivanja vina koje se stavlja u promet rekao je predsjednik Vinogorja Komarna Mihovil Štimac:

„Tražimo da se primjene isti propisi kao u zemljama Europske Unije. Smatramo da je odluka o tome koje vino želi kupiti isključivo stvar kupca, a da je za nas proizvođače najbitnije da vino bude ispravno kada se pušta u promet. Markice koje se stavljaju na bocu svakog vina su fiskalni namet koji plaćamo mi, za razliku od stranih trgovačkih kuća ili velikih uvoznika koji uzimaju vino na litre i koji uopće nisu podložni tom nametu. Statistika pokazuje da je 30 posto vina označeno markicama, a 70 posto vina ne prolazi kroz niti jedan oblik porezne kontrole.“

U Dubrovniku se razgovaralo i o tome da bi ubuduće kontrolu vina trebalo raditi regionalno, u našem slučaju u Dubrovniku.  Štimac stoga ističe:

„Već sad postoji mogućnost analize ulja u Dubrovniku i s pravom tražimo da se i analize vina u budućnosti rade u Dubrovniku. Smatramo da se to sa opremom i ljudima može jednako dobro pa čak i puno jeftinije, lakše i brže napraviti za nas vinare.“

Zaključeno je kako će se definirani stav predočiti i ostalim županijama u svrhu zauzimanja za zajedničke interese, te ministru poljoprivrede i nadležnim službama.

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik