UNICEF-ovim radionicama u Dječjem vrtiću Metković do boljih roditeljskih vještina

Autor: na 9. prosinca 2019.

U prostorijama Dječjeg vrtića Metković završen je već četvrti ciklus radionica „Rastimo zajedno“ iz UNICEF-ovog programa „Prve tri su najvažnije“.

Cilj edukacije bio je, kroz 11 radionica, dodatno razviti roditeljske vještine i pružiti podršku roditeljima, a ove pedagoške godine edukaciju je završilo 13 majki.

Na radionicama su se obrađivale teme vezane uz dobrobit djeteta i pozitivan odnos djeteta s roditeljem, a svaka je uključivala vježbu, stručno izlaganje uz pisani prilog za roditelje te razgovor o određenoj temi među kojima su roditeljski ciljevi i psihološke potrebe djeteta, vještina slušanja, rješavanje sukoba s djecom te suočavanje s utjecajima iz društvene zajednice.

Voditeljice programa bile su odgajateljice Davorka Šutalo, Marina Barjaktarović i Karmen Laskač koja je istaknula da su radionice roditeljima pomogle u razbijanju stereotipa o roditeljstvu, kao i da budu zadovoljan roditelj uz zadovoljno dijete.

„Pokušali smo odgovoriti na temeljna pitanja koje muče roditelje, kao što je postupam li dobro kao roditelj i činim li dobro za svoje dijete. Zamisao o savršenom roditeljstvu je besmislena jer najbolji roditelj je onaj koji ispravlja svoje greške. Roditelji na radionicama promijene i svoja uvjerenja u odnosu prema djetetu. Na primjer, često se misli da djetetu do treće godine nije potrebno objašnjavati zašto nešto ne smije ili da plače bez razloga pa je najbolje ne reagirati, ili možda, da im ne treba postavljati ograničenja, da je važno na vrijeme slomiti dječji prkos ili da je opravdano udariti dijete kada pravi scenu bez razloga. Nakon radionica, ovi stereotipi se mijenjaju u korist odgojnih postupaka koji poštuju djetetovo dostojanstvo. Roditelji, također, lakše razumiju djetetove potrebe i više se druže i igraju s njim, te nauče kako se osloboditi stresa i napetosti“, rekla je Laskač.

Polaznice radionica su, također, razmjenjivale iskustva u rješavanju problema te su za sudjelovanje u projektu dobile UNICEF-ove diplome.


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik