Projekti iz Dubrovačko-neretvanske županije u brošuri „EU u Hrvatskoj“

Autor: na 10. prosinca 2019.

 

Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, u suradnji sa svojim Informacijskim centrima, izradilo je brošuru pod nazivom “EU u Hrvatskoj”, u kojoj su predstavljeni najznačajniji projekti iz svih županija, koji su sufinancirani iz fondova Europske unije.

Brošura predstavlja 84 projekta iz različitih područja, među kojima su i četiri kapitalna projekta koja se provode u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. To su ‘Razvoj Zračne luke Dubrovnik’, ‘Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom’, ‘Objedinjeni hitni bolnički prijem’ te projekt ‘Ruralna poučna, kulturno-etnografska turistička atrakcija’, ukupno vrijedni skoro pet milijardi kuna.

Kroz projekt ‘Razvoj Zračne luke Dubrovnik’ poboljšat će se povezanost izolirane dubrovačke regije s ostatkom Hrvatske i EU te priprema za Schengen, izgradnjom Pelješkog mosta s pristupnim cestama i stonskom obilaznicom osigurat će se trajna povezanost razdvojenih teritorija Republike Hrvatske i krajnjeg juga, te će zahvaljujući projektu biti izgrađeno sveukupno 32,53 km cesta s pripadajućim vijaduktima, mostovima, tunelima, podvožnjacima, odmorištima i vodospremama.

Uspostavom objedinjenog hitnog bolničkog prijema Opće bolnice Dubrovnik povećat će se dostupnost hitne zdravstvene skrbi pacijentima uz istodobno povećanje njezine kvalitete. Adaptacijom postojeće bolničke zgrade unutar kompleksa bolnice, te nabavom i ugradnjom suvremene opreme očekuje se povećanje dostupnosti zdravstvene skrbi za hitna stanja, optimizacija poslovnog procesa bolnice u zbrinjavanju hitnih stanja te kvalitetnije i brže pružanje hitne medicinske pomoći.

Zahvaljujući projektu ‘Ruralna poučna, kulturno-etnografska turistička atrakcija’ u Gradu Korčuli obnavlja se vrlo vrijedna palača Ismaeli-Gabrielis u kojoj je smješten Muzej grada Korčule, u Dubrovačkom primorju je obnovljen župni dvor u kojem će se uspostaviti Zavičajna kuća Dubrovačkog primorja, u Smokvici se gradi Muzej zlata i srebra Smokvice, a na Mljetu su već obnovljeni Austrijski put i uspostavljene tematske pješačke staze Babinog Polja.

Kao članica EU-a, Republika Hrvatska korisnica je sredstava europskih fondova te joj iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova samo za financijsko razdoblje 2014. – 2020. stoji na raspolaganju ukupno 10,676 milijardi eura. Osnovna svrha europske kohezijske politike i Europskih strukturnih i investicijskih fondova jest smanjiti značajne gospodarske, socijalne i regionalne razlike između regija Europske unije.

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik