Udruga Radost brine o 8 osoba s Down sindromom iz doline Neretve

Autor: na 21. ožujka 2018.

 

Današnji dan obilježava se kao Svjetski dan osoba s Down sindromom.  To je genetski poremećaj koji je uzrokovan prisutnošću jednog kromosoma viška, a nastaje u trenutku začeća.

Obilježavanjem ovog dana ljudima se želi podići svijest o ovome poremećaju, a sve s ciljem poboljšavanja kvalitete njihovog života u društvenoj zajednici.

O osobama s Down sindromom u dolini Neretve brine Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Radost. Udruga ima defektologa, socijalnog radnika i suradnika psihologa, a onima s većim intenzitetom oštećenja pružaju njegu i pomoć. Osiguravaju i individualni rad, a roditeljima savjetodavnu i pravnu pomoć kako bi mogli što ranije reagirati, uključiti djecu u ranu intervenciju te razmjenjivati iskustva.

Predsjednica Udruge, Nada Boras, ističe kako je u udruzi registrirano 8 osoba s Down sindromom te kako je upravo ova udruga u 18 godina rada provela više od 90 projekata kojima je cilj integrirati ih u lokalnu zajednicu.

„Nekada za tu djecu nismo znali. Oni su bili smješteni u domove te su imali vrlo velikih teškoća. Ali danas je u potpunosti različita situacija. Danas su oni uključeni u život zajednice i djeluju u svim segmentima života, sudjeluju u sportskim i kulturnim natjecanjima, druže se, idu u školu i putuju te su mnogo vidljiviji nego nekad. Kad uspoređujem početak našeg djelovanja prije 18 godina, mogu samo istaknuti kako sam iznimno zadovoljna pomacima“, kazala je Boras.

Šarene čarape

Znanstveno je dokazano da postoji više od pedeset karakterističnih obilježja, Down-sindroma, a njihov intenzitet se razlikuje od osobe do osobe.

Svjetski dan sindroma Down prvi put je obilježen u Singapuru 2006. godine, a mnoge organizacije širom svijeta pridružit će se ovoj proslavi kroz razne događaje i aktivnosti, tako da se današnji datum obilježava u cijelom svijetu. Simbol Dana sindroma Down su šarene čarape jer ih osobe s Down sindromom ne mogu upariti. Nošenjem šarenih čarapa pokazuje se podrška borbi osoba s Down sindromom kako bi se što bolje integrirali u naše društvo.

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik