U Županiji 28 slučajeva gripe – većina oboljelih u Metkoviću i Pločama

Autor: na 22. siječnja 2020.

Službi za epidemiologiju Dubrovačko-neretvanske županije do 19. siječnja je ukupno prijavljeno 28 slučajeva oboljelih od gripe, od kojih su četiri laboratorijski potvrđena, a 24 na osnovu kliničke slike.

Najviše oboljelih, njih 11, je u Pločama, 10 ih je u Metkoviću, u Korčuli petero, a u Dubrovniku dvoje.

Ovo je znatno manji broj oboljelih od gripe i odnosu na prošlu sezonu, kad je najveći broj oboljelih od gripe u Hrvatskoj bio upravo u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, od čega je čak oko 40% oboljelih bilo s područja Metkovića.

Jedan od mogućih razloga za sada malog broja oboljelih je cirkulacija prošlogodišnjeg virusa na koji je dio populacije sada imun, kao i nešto veći odaziv građana na cijepljenje. Samo na području županije  protiv gripe je cijepljeno je više od 9 500, a u Metkoviću više od 2000 osoba.

Ipak, voditelj županijske službe za epidemiologiju dr. Miljenko Ljubić ističe da je gripa nepredvidiva bolest te da je stvarni broj novooboljelih u ovoj sezoni teško je predvidjeti. Zbog toga bi sve osobe simptomima ove bolesti, kao što su visoka temperatura, bolovi u zglobovima i mišićima te glavobolja, grlobolja i kašalj, trebali o tome obavijestiti svoga liječnika.

„Takvi bolesnici mogu ostati kod kuće i snižavati temperaturu, uzimati lijekove protiv bolova i piti dosta tekućine. No, oni se trebaju javiti svom liječniku telefonom ili na neki drugi način i ne trebaju dolaziti u ordinaciju i čekaonice i tako dalje širiti virus gripe. Međutim, kada se, unatoč navedenoj terapiji, temperatura nakon dva-tri dana ponovno pojavi ili ne pada ili ako oboljeli otežano diše, liječniku se svakako treba javiti radi mogućih komplikacija i eventualne dodatne terapije“, rekao je dr. Ljubić.

Cijepljenje je još uvijek najbolji način sprečavanja gripe i njenih komplikacija.

„Cjepiva još uvijek ima i još nije kasno cijepiti se. Oni koji to žele učiniti mogu se javiti svom izabranom liječniku ili nama u Zavod za javno zdravstvo“, rekao je dr. Ljubić.


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik