Europski tjedan prevencije raka vrata maternice

Autor: na 22. siječnja 2020.

Na inicijativu Europske asocijacije protiv raka vrata maternice, u Europi se, pa tako i u Hrvatskoj, od 20. siječnja obilježava Europski tjedan prevencije raka vrata maternice, s ciljem podizanja svijesti o ovoj vrsti raka, njegovom sprječavanju i važnosti njegovog ranog otkrivanja.

U Europi od ove vrste raka godišnje oboli oko 60 000 žena,  a 30 000 ih umre, dok u Hrvatskoj godišnje od invazivne vrste raka oboli više od 300 žena, a prema zadnjim službenim podacima nacionalnog Registra za rak za 2016. godinu, 316 žena oboljelo je od invazivnog raka te 738 od lokaliziranog.

Također, dvije trećine novootkrivenih slučajeva raka vrata maternice u lokaliziranom stadiju utvrđeno je kod mlađih žena od 20. do 39. godine, a broj novootkrivenih slučajeva raka vrata maternice kod žena od 40. do 64. godine u županiji je od 2010. godine uglavnom veći od stopa na nacionalnoj razini. U istoj dobnoj skupini najveći je i broj smrtnih slučajeva.

Svi pokazatelji o raku vrata maternice u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ukazuju da se preventivne aktivnosti u sprječavanju nastanka ovog raka trebaju pojačati, za što je potrebno i aktivno sudjelovanje svih lokalnih i nacionalnih stručnjaka, institucija i organizacija, jer rak vrata maternice se, kako bi došlo do uspješnog izlječenja, treba otkriti u lokaliziranom stadiju.

Cijepljenje protiv HPV-a i preventivni programi

Sve žene imaju rizik za razvoj ovog raka, a najčešće se javlja kod žena u dobi od 30 godina i više. Osim prisustva rizičnih čimbenika, među kojima su rani spolni odnosi, česta promjena partnera, spolni odnosi bez zaštite i loša genitalna higijena, veću vjerojatnost obolijevanja imaju žene s oslabljenim imunološkim sustavom i žene s transplantiranim organima koje uzimaju imunosupresivna sredstva.

Kroz populacijski organizirane programe probira raka vrata maternice može se spriječiti do 80% slučajeva raka, a protiv humanog papiloma virusa (HPV), koji je glavni uzročnik ove vrste raka, može se i cijepiti.

Ako se cjepiva primijene u sklopu programa koji osiguravaju jednaku pokrivenost ciljne populacije, pojavnost raka vrata maternice može se značajno smanjiti. Provedba preventivnih programa, zajedno s učinkovitim obrazovnim javnozdravstvenim programima, značajno bi smanjila broj žena oboljelih raka vrata maternice u svim zemljama Europske unije, pa tako i u Hrvatskoj.

Više o samom raku vrata maternice možete saznati na stranicama Zavoda za javno zdravstvo dubrovačko-nertvanske županije.


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik