U subotu otvorenje izložbe „Arheološka istraživanja u Naroni 2014. – 2015. godine“

Autor: na 18. listopada 2019.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana arheologije, u subotu će se, s početkom u 17 sati, u Arheološkom muzeju Narona otvoriti izložba „Arheološka istraživanja u Naroni 2014. – 2015. godine“.

Izložba prikazuje rezultate arheoloških istraživanja djelatnika muzeja Narona tijekom 2014. i 2015., kada je provedeno više sondažnih iskopavanja unutar zaštićene arheološke zone, kako bi se ustanovili kulturni slojevi uz nezakonito sagrađene objekte. U arheološkim istraživanjima istražena je ukupno 21 sonda. U čest sondi pronađeni su ostatci antičke arhitekture, a u dvije kasnoantički i srednjovjekovni grobovi.

U svim sondama su pronađeni pokretni nalazi izrađeni od keramike, stakla, metala, kamena ili kosti, ulomci oslikanih fresaka te ostatci prehrane, koje je moguće datirati u kasnorepublikansko, carsko, kasnoantičko i srednjovjekovno doba, a rezultati istraživanja pridonose boljem poznavanju urbanizma i svakodnevnoga života antičke Narone.

Pred izložbu, od 16 sati, ispred Arheološkog muzeja Narona održat će se arheološka radionica za djecu, a nakon otvorenja izložbe će na terasi muzeja uslijediti druženje za posjetitelje. Izložba će biti otvorena do 9. veljače 2020.

Također povodom obilježavanja Međunarodnog dana arheologije, ulaz u muzej je slobodan, a povodom Mjeseca hrvatske knjige, organizirana je i prigodna prodaja muzejskih publikacija s popustom od 30 %.

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik