U Opuzenu s radom započinje zdravstveni punkt za posebna dežurstva

Autor: na 18. siječnja 2019.

 

U Zdravstvenoj stanici Opuzen s radom će započeti punkt za posebna dežurstva koji će građanima doline Neretve pružati zdravstvene usluge vikendom i blagdanima kada ordinacije Doma zdravlja ne rade.

Punkt će, sukladno Zakonu, raditi subotom od 15 do 20 sati te nedjeljom od 8 do 20, a građanima će na raspolaganju biti medicinski tim sastavljen od liječnika koji će dolaziti po rasporedu te medicinske sestre.

Mini Ambulanta bit će jedna od dvije uspostavljene na području Dubrovačko – neretvanske županije, a pokrivat će područje Doma zdravlja Metković i Doma zdravlja Ploče. S radom će započeti kroz dva mjeseca prije čega se treba ishodovati dozvola za prostor te nabaviti oprema.

Liječnike i opremu, među kojom će biti EKG uređaj sa defibrilatorom, aparat za davanje kisika, boce s kisikom, ampulirani lijekovi te lijekovi za parenteralnu primjenu financirat će HZZO te jedinice lokalne samouprave iz doline Neretve. S obzirom na najavljene izmjene Pravilnika o biokemijskoj djelatnosti koji trenutno izvan laboratorija ne dopušta provođenje krvnih pretraga, iste će u ambulanti obavljati CRP analizator.

Ravnatelj Doma zdravlja Metković, Mihovil Štimac je istaknuo kako će se uz ovo, pokušati naći i model za dežurstva laboratorija.

„Uskoro ćemo obaviti razgovore i sa šeficom laboratorija te pokušati naći model pripravnosti laboratorija te u suglasju sa ravnateljem Zavoda za hitnu medicinu vidjeti može li angažman naših stručnjaka koji rade na rendgenu biti dodatno uključen, jer u pravilu, rendgen je ponajviše zbog lomova te kod hitnih intervencija potreban hitnoj službi. Tako da ćemo nastojati što prije uspostaviti i dežurstva ili pripravnosti laboratorija kako bi uz ovaj rad liječnika bila moguća i laboratorijska dijagnostika“, kazao je Štimac.

Zdravstveni punkt se uspostavlja temeljem izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti RH, a uz ovaj u Opuzenu, bit će uspostavljen i na Korčuli.

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik