• Nekategorizirano

Održana tribina o izazovima suvremenog roditeljstva

Autor: na 16. prosinca 2016.

 

Uloge roditelja i djece u današnjem su modernom društvu često zamijenjene, a dobar odnos i razumijevanje mogu se zadržati isključivo svakodnevnom komunikacijom, koja u mnogim obiteljima nedostaje. Zaključak je to tribine pod nazivom „Izazovi suvremenog roditeljstva“,  održane u Metkoviću u organizaciji  Zajednice Pape Ivana XXIII.

Sudionici tribine bili su učenici Srednje škole Metković koji su sa stručnjacima raspravljali o prednostima i nedostacima tradicionalnog naspram modernog odgoja.

Razvojem Interneta, djeca, a posebice adolescenti, podložni su različitim pozitivnim ali i negativnim utjecajima iz vanjske sredine, za koje roditelji u većini slučajeva ne znaju. Iz tog razloga, važno je postaviti granice i provoditi nadzor, ali istovremeno pokazivati brigu i toplinu za dijete , istaknuo je psiholog, Ivan Karamatić.

„ Današnje moderno roditeljstvo stvara djecu kojima su pretjerano dostupni svi užici i koja su premalo društveno- odgovorna“, kazao je Karamatić istaknuvši kako  adolescentima zapravo odgovaraju granice koje postave roditelji jer upravo tada uviđaju njihovu dosljednost.

Od kršenja pravila do težih prekršaja

Upravo se bezazlenim kršenjem pravila u djetinjstvu, s vremenom dolazi do težih i čestih kaznenih prekršaja, naglasila je Anka Žderić, socijalna radnica u Centru za socijalnu skrb Metković koja se između ostalog, bavi i savjetodavnim pitanjima u obitelji.

„Sve počinje sa neispunjavanjem školskih obveza, kašnjenjem te sličnim sitnim situacijama koje su znak da nešto nije u redu. Roditelji tada imaju najveću ulogu, a često sam svjedok kako upravo oni „zatvaraju oči“ jer takve situacije prihvaćaju kao normalne“, ističe Žderić.

Izloženi  utjecaju iz vanjske sredine, mladi se sve više počinju poistovjećivati sa eksponiranim ličnostima koje su često medijski izmišljene. Specijalistica školske medicine, Asja Palinić- Cvitanović, slaže se kako je važna prilagodba roditelja novom načinu života.

„Roditelji danas stvaraju neradnike, a smatram da je sreća visoko povezana sa radom. Upravo u nedostatku rada i sreće u životu jednog adolescenta dolazi do rizičnog ponašanja koje može dovesti i do ovisnosti“, istaknula je Palinić- Cvitanović.

Iako današnje vrijeme nameće neka nova pravila u odgajanju roditelj mora znati da je njegova odgojna dužnost bit uzor svom djetetu, u svemu u čemu ga poučava i za što ga odgaja. Zbog toga je, slažu se i metkovski srednjoškolci, potrebno provoditi što više vremena sa djecom. Jer upravo će i oni, za nekoliko godina biti roditelji, u nekom, možda, još drugačijem svijetu.

 

Tribina PMM

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik