U DNŽ 98 osoba zaraženih koronavirusom

Autor: na 13. travnja 2020.

 

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji 98 osoba je zaraženo koronavirusom, a još dvije osobe su ozdravile i sad ih je ukupno šest, izvijestio je županijski stožer civilne zaštite.

Župan Nikola Dobroslavić istaknuo je kako je od posljednje konferencije na novinare Stožera civilne zaštite DNŽ 6 novozaraženih.

”U posljednja 24 sata, odnosno od posljednje konferencije za medije šest je novooboljelih sugrađana. To se ocjenjuje kao još uvijek stabilno stanje s obzirom da su se dogodili proboji u dva doma za starije osobe”, rekao je župan Nikola Dobroslavić i zahvalio se svim zdravstvenim te ostalim djelatnicima.

”Posebno bi istaknuo ponašanje naših djelatnika u svezi proboja u domove. Korisnici doma u Pločama su zbirnuti u OB Dubrovnik i svi su pozitivni. U domu za starije u Dubrovniku vrši se nadzor nad onima koji su negativni te bi naglasio da se ne stigmatiziraju ljudi koji imaju koronavirus”, rekao je župan.

Načelnik Stožera Joško Cebalo napomenuo je kako je tih šest slučajeva već komunicirano s javnosti u izvanrednom priopćenju na Uskrs, podsjetivši kako je riječ o korisnicima Doma za starije Dubrovnik i jednoj djelatnici Doma.

”Ukupno je Zagreb poslano 889 uzoraka, pozitivnih je 98, svi jučer uzeti brisevi su negativni, ne čekamo još niti jedan nalaz. Ukupno je 35 osoba hospitalizirano, 26 ih je u OB Dubrovnik, a ostali su u Studentskom domu. Dobra vijest je da imamo još dvije ozdravljene osoba, dakle ukupno šest”, rekao je načelnik stožera Joško Cebalo.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Mato Lakić rekao je da je stanje u dubrovačkom domu ”relativno dobro” s obzirom na brojnost korisnika, ali i kako se ne može sigurno znati tko je unio virus u ustanovu.

”Korisnici doma su pod nadzorom. Ne izlaze iz soba i donosi im se hrana. Dezinficirani su zajednički prostori, a tijekom dana će biti i sobe zaraženih. Manji dio djelatnika koji nije bio u kontaktu s oboljelima, a bili su negativni na koronavirus, mogu opet raditi, a veći dio djelatnika koji su bili u kontaktu, a isto su negativni, su u samoizolaciji“, rekao je Lakić i napomenuo kako će po jedan korisnik i djelatnik danas biti ponovo testirani.

Istaknuo je kako je među 98 pozitivnih u županiji njih 53 muškog i 45 ženskog spola.
”Prosječna dob je 57 godina, a najviše ih je u dobnoj skupini 50 do 59 godina. Najviše, po 26, je iz Konavala i Dubrovnika“, naveo je Lakić.

Ravnatelj OB Dubrovnik Marijo Bekić istaknuo je kako je u dubrovačkoj bolnici hospitalizirano 35 pozitivnih, od kojih 22 na Odjelu za infektologiju, četiri na Odjelu za intenzivno liječenje i jedan je intubiran, a devet u izdvojenom objektu dubrovačkog studentskog doma.

”Dubrovačka bolnica raspolaže s jedanaest stacionarnih i šest pokretnih respiratora, uz još deset uređaja za anesteziju koji se mogu prilagoditi za respiraciju, dok se u idućih mjesec dana očekuje dostava još deset respiratora. Pacijent u regionalnom respiratornom centru Križine na KBC-u Split intubiran je i životno ugrožen, a jedan je pacijent u Kliničkom centru „Fran Mihaljević“ u Zagrebu. U samoizolaciji je pet bolničkih liječnika, sedam medicinskih sestara i jedan nemedicinski djelatnik”, rekao je Bekić.

Načelnik PU DN Pavličević je istaknuo kako je u posljednjih 48 sati na županijskim graničnim prijelazima prometovao je vrlo mali broj vozila.

O preminuloj osobi u Rogotinu

Zbog interesa javnosti vezano za slučaj preminule osobe u Rogotinu u ranim satima nedjelje, na konferenciji za novinare Stožera bio je i ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu DNŽ Luka Lulić.

“Dopustite mi da prvo izrazim sućut u ime Zavoda za hitnu medicinu, kao i u svoje osobno ime obitelji preminulog iz Rogotina. Hitna medicinska služba svakodnevno obavlja svoj posao. Broj interevencija nije se smanjio u odnosu na isto razdoblje lani. Nema govora o tome da mi ne izlazimo na intervenciju kada se radi o hitnim slučajevima, jedina razlika je da primjenjujemo dodatne mjere opreza kada je sumnja na koronavirus. Opreme imamo više nego dovoljno”, rekao je Lulić.

Ovom prilikom je iznio kronologiju slučaja te napomenuo kako je pokrenut izvanredni stručni nadzor.

”Poziv prema nama je upućen od strane službenika policijske postaje Ploče u 00:29, koji je našem službeniku prenio da ima COVID-19 sumnjivog pacijenta. Naš djelatnik mi se očitovao da u tom trenutku nije bilo sumnje na hitno stanje te je policajaca uputio na COVID-19 ambulantu. Nakon 19 minuta policajac ga je ponovo nazvao i kazao mu da je pacijent preminuo. Liječnik nije odbio izaći na intervenciju niti se pravdao da nema opreme” kazao je Lulić te dodao da je naknadno u 00:41 upućen poziv na Centar 112.

”Prema onome što je našem liječniku bilo dostupno nije se radilo o hitnom slučaju” ponovio je Lulić.

Označena kao

Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik