Treba li promijeniti izborni sustav u Hrvatskoj?

Autor: na 18. rujna 2018.

 

U organizaciji Udruge Narenta i građanske inicijative Narod odlučuje sinoć je u Gradskom kulturnom središtu održana tribina pod nazivom „Promjene izbornog sustava“, na kojoj su o istima govorili koordinator inicijative Miljenko Marić, društveni analitičar Nino Raspudić te ustavnopravni stručnjak Robert Podolnjak.

Naime, građanska inicijativa „Narod odlučuje“, referendumom želi osigurati pravedniji izborni sustav u Hrvatskoj, zbog čega su u svibnju pokrenuli sakupljanje potpisa građana, koje su potom predali Hrvatskom saboru.

Promjenom izbornog zakona žele smanjenje broja saborskih zastupnika na najviše 120, uvođenje triju preferencijalnih glasova, uređenje izbornih jedinica, smanjenje izbornoga praga na 4% te uvođenje dopisnoga i elektroničkoga glasovanja.

Također, na referendumu bi građani odlučili žele li urediti položaj zastupnika nacionalnih manjina tako da oni mogu odlučivati o svim pitanjima iz nadležnosti Hrvatskoga sabora, osim o povjerenju Vladi i donošenju državnoga proračuna.

Prikupili su više od 400 tisuća potrebnih potpisa za održavanje referenduma, a svoj potpis im je dalo i 40 posto od ukupnog broja birača u Metkoviću.

„Postigli smo vrlo dobre rezultate i naš terenski rad je pokazao da narod želi referendum o promjeni izbornog zakona i izbornih pravila. Smatramo da se selekcija na izborima ne vrši dobro te da izbori nisu zadovoljavajući. Zapravom svi problemi koji se u Hrvatskoj događaju, tu su zbog lošeg izbora i načina biranja“, kazao je jedan od koordinatora inicijative, Miljenko Marić.

Manjkavosti zakona koji regulira izmjene

Ustavnopravni stručnjak Robert Podolnjak govorio je o zakonskoj strani izmjena izbornog sustava pri čemu je istaknuo manjkavosti Zakona koji regulira uvjete pod kojima građani mogu tražiti izmjene.

„Zakonom je vrlo restriktivno uređeno skupljanje potpisa građana. Naime, iznimno kratak rok od 15 dana, koliko je dozvoljeno za prikupljanje te prevelik broj potpisa od 10% od ukupnog broja glasača u velikoj mjeri otežava svaku građansku inicijativu, pa tako i ovu. Određivanje prijava lokacija na kojima građani mogu dati potpisi su također problematični jer je postojalo mnogo otpora od strane nekih jedinica lokalne samouprave prema inicijativi“, kazao je Podolnjak.

Društveni analitičar Nino Raspudić na tribini je također istaknuo kako je izborni sustav loš, zbog čega ga je potrebno promijeniti.

„Potpisi su prikupljeni, ali sada svjedočimo jednoj prljavoj igri otezanja u prebrojavanju glasova. Očekujem da će se tu raditi o opstrukciji, ali da će ipak pitanja doći na Ustavni sud i ne vidim niti jednog pravno utemeljenog razloga zbog kojeg ne bi došlo do referenduma. Izmjenama bi se zasigurno smanjila politička trgovina te postigla veća razina demokracije“, kazao je Raspudić.

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik