Tko će isfinancirati predizborna obećanja?

Autor: na 21. travnja 2017.

 

Uoči lokalnih izbora koji će se održati u svibnju kandidati za gradonačelnika Metkovića (pa i oni za gradsko vijeće), zasipaju svoje potencijalne birače  brojnim osvrtima na protekla razdoblja , ali i obećanjima o preporodu gospodarstva, izgradnji infrastrukturnih objekata i poboljšanju svih oblika društvenog života , pa tako i o zapošljavanju stotina nezaposlenih.

(Predizborni) projekti

Tako slušamo (i čitamo) najave o skorom rješavanju nagomilanih prometnih problema i otvaranju novih radnih mjesta, izgradnji komunalnih objekata, većem i bržem izdvajanju sredstava za socijalne potrebe, kulturu i obrazovanje.

Neki bi mijenjali Prostorni plan i omogućili zapošljavanje i povratak obrazovanih ljudi u rodni grad koji bi im riješio i stambene potrebe. Poboljšali bi usluge starijima i nemoćnima, otvarali bi staračke domove, razvijali turizam i utvrdili poslovne zone.

Treći se pitaju hoće li se izgradnjom za preradu voća ustaliti i otkupne cijene mandarina, zalažu se za osnivanje poduzetničkog centra i edukacije za pisanje projekata radi dobivanja sredstava iz EU, ali i za osnivanje poljoprivredne zadruge kojoj bi gradska uprava u prvoj godini pomagala svojim stručnim savjetima i novčanim sredstvima.

Ima i onih koji će, pobijede li na izborima ulagati u dječje vrtiće u kojima će polaznici od rane dobi učiti engleski jezik i stjecati informatička znanja. Ističu i potrebu dokidanja rada u dvije smjene u školama te gradnju još jedne osnovne i jedne srednje škole kako bi se odgojno-obrazovni procesi mogli odvijati u jednoj smjeni.

2800 nezaposlenih

No, do izbornoga dana sigurno ćemo slušati (i čitati) o novim planovima i budućim aktivnostima. Međutim, neizostavno je pitanje kako kandidati kane namaknuti sredstva za financiranje svih najavljenih projekata? Svi se oslanjanju na sredstva iz EU na koja ipak treba pričekati, ali i na sredstva iz gradskog proračuna koja jedva pokrivaju uobičajene rashode. Sredstva proračuna ovise o prihodima grada, a ti su prihodi zbog stanja u gospodarstvu sve tanji.

Najvažnije je pronaći načina da se zaposli 2800 nezaposlenih, ili makar polovica od toga broja. To ujedno znači početak bitke za ulagače i za investitore koji jedini mogu pokrenuti zapošljavanje i poboljšati socijalnu sliku stanovništva. Država, županije i lokalna samouprava moraju privući ulagače i stvoriti im uvjete za investiranje pa tako i za zapošljavanje, i to je jedini način da grad Metković bude još bolje mjesto za život.

Napisao: Pero Jakić

Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik