Studenti iz Metkovića izrađuju zaštitne vizire za zdravstvene djelatnike

Autor: na 31. ožujka 2020.

 

Srednja škola Metković uključena je u izradu zaštitnih vizira za zdravstvene djelatnike. Zajedno sa studentima iz Metkovića, Ivanom Grgićem i Marinom Dominikovićem, vizire izrađuju koristeći tehnologiju 3D printanja.

Nekadašnji učenik Gimnazije Metković te sadašnji student strojarstva u Zagrebu Ivan Grgić je istaknuo kako su se uključili u proces izrade.

„Sama akcija se ne sastoji samo od 3D printanja nego i od tehničke podrške u vidu spajanja medicinskog osoblja na jednu aplikaciju, kako bi mogli razmijeniti podatke o koronavirusu. Sama inicijativa za printanje je došla od Slavena Domjanovića studenta FESB-a te se uključio Studenski zbor. Koordinator za nas je Ivan Ćelic. A inicijativu je podržao Michael Glazer,  poslovni, strateški savjetnik i investicijski bankar, koji radi na području Jugoistočne Europe. On je povezao akciju sa firmama koje laserskim rezačima izrađuju prozirni dio na maskama te osobno predložio da se radi na uvezivanju medicinskih djelatnika na jednu platformu. Trenutno preko 100 printera vrijedno radi na printanju zaštitnih maski. Kod nas imamo 3, dva kod mene i jedan kod Marina. Marinov je trenutno u kvaru koji bi se trebao otkloniti danas. Tako da bi sva tri mogla već sutra biti u punom pogonu“, istaknuo je Ivan koji vizire radi kod kuće.  Objasnio je kako izgleda proces izrade jednog vizira.

„Do sad se jedan printao 4 i pol sata, ali se shvatilo da je to previše pa smo promijenili model, te je sada za izradu jednog vizira potrebno 2 sata.  Sami proces se sastoji od toga da printer učita G-kod to su zapravo koordinate kretanja glave printera. Iz te glave izlazi otopljena plastika. I tako prolaz po prolaz dobivamo slojeve  debljine trećine milimetra. Ti se slojevi međusobno povežu sami tj. Kad otopljena plastika padne na prethodni sloj ona ga n kratko otopi, a to je dovoljno da se struktura poveže i to bi bilo to. Nadam se da sam uspio predočiti našim čitateljima kako to izgleda“, kazao je Ivan Grgić.

Materijal nabavljaju na različite načine, a do sada su izradili 15 komada. S obzirom da će od danas koristiti tri 3D printera, plan je izrađivati 20- ak komada dnevno koji će se podijeliti zdravstvenim radnicima.

„Materijal smo dobili sa više strana. Dobili smo jedan printer i materijal od Srednje škole Metković. Također, udruga UMNO iz Ploča je također uključena u ovu akciju te su oni dali dio materijala koji su dobili. Teško je reći koliko ćemo ukupno vizira izraditi. Sve ovisi o tome koliko će ovo trajati i koliko će ih biti potrebno. Mogu samo reci da kad sva tri printera krenu u proizvodnju skupa da bi po danu mogli izbaciti oko 20 komada“, ističe Ivan.


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik