Stručni skup na temu „Dijete sa srčanim greškama“

Autor: na 22. svibnja 2016.

 

U organizaciji  Udruge Veliko srce malom srcu te liječnika  i aktivista Udruge u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u Gradskom  kulturnom središtu Metković održano je nekoliko stručnih predavanja na temu „Dijete sa srčanim greškama“

Dr. Marija Sršen Krstulović govorila je o prirođenim srčanim greškama djece rođene u Dubrovačkom rodilištu u periodu od 2005-2014.godine. Pojavnost prirođenih srčanih grešaka na tisuću novorođene djece  u Dubrovačkom rodilištu je na oko 10-11 djece, odnosno svako stoto dijete ima prirođenu srčanu manu, kazala je dr. Sršen Krstulović, istaknuvši problem transporta hitnih pacijenata prema većim centrima.

 Dr. Vlado Krmek iznio je prikaz tri bolesnika  s najtežim prirođenim srčanim greškama u Metkoviću, istaknuvši također problem transporta pacijenata. Cilj nam je kazao je dr. Krmek, da se svaka rizična trudnoća transportira u uterusu i da svaka trudnica rodi ondje gdje treba.

 

Dr. Dražen Belina kardiokirurg u svom izlaganju je govorio o Kardijalnoj kirurgiji u službi djece sa srčanim bolestima, te o stanju u struci.  Najbolja stvar koja vam se može dogoditi je dati nekome život, odnosno kad se dijete rodi s bolesnim srcem, operirati ga i dati mu kvalitetan život sljedećih 50 godina, kazao je dr. Belina.

Sudionici skupa imali su priliku poslušati prof. dr. sc. Ivana Malčića pročelnika za pedijatrijsku kardiologiju klinike za pedijatriju Rebro i voditelja referentnog centra za dječju kardiologiju RH. Govorio je o Biofilijskoj etici koja izvire iz pedijatrijske kardiologije. Ljubav prema životu je neograničena, a osobito mora biti naglašena kod liječnika , koji trebaju na najbolji i najdublji mogući način spoznati gdje je granica života u bolesnog djeteta i tu granicu onda doseći svojim radom i trudom, kako bi uspostavili što bolju kvalitetu života, istaknuo je dr. Malčić.


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik