Stanovnici Ulice Stjepana Radića prijete građanskim neposluhom

Autor: na 15. veljače 2017.

 

Djelatnici Hrvatskih cesta predstavili su u Gradskom kulturnom središtu prometnu studiju za područje Metkovića.  Studija obuhvaća povezivanje Metkovića  na prometni sustav autocesta, izmještanje prometa iz centra grada te smanjenje zastoja na graničnom prijelazu Metković-Doljani .

Od ukupno tri predložene varijante koje predviđaju spoj Metkovića sa autocestom A1  po mišljenju struke najprihvatljivija je  varijanta  preko  Vida i Pruda  koja uključuje izgradnju još jednog mosta u Metkoviću, na mjestu spajanja  nasipa s državnom cestom na Duvratu.

Iako bi ova studija trebala predstavljati dugoročna rješenja prometne problematike Metkovića, aktualne probleme ne rješava. Naime, otvorenjem pomaknutog graničnog prijelaza Metković- Doljani nastat će velike prometne gužve koje će bit posebno intenzivne u vrijeme turističke sezone.

Tomislav Zlomislić iz Hrvatskih cesta ističe kako bi vatrogasno rješenje ovog problema bila izgradnja treće trake u Ulici Stjepana Radića.

„Jasno nam je da ljudi u toj ulici imaju problem i novim ga pristupom pokušavamo riješit. Iako studija dugoročno kao rješenje predviđa izgradnju još jednog mosta i kružnog toka, kao privremeno rješenje bi mogla poslužiti izgradnja dodatne trake u ulici. Osim toga, promet treba preusmjeravati ka drugom graničnom prijelazu“, kazao je Zlomislić.

Otkup preostalih kuća kao rješenje?

Iako se na gužve upozoravalo već početkom listopada 2015. godine, kada su radovi na novom graničnom prijelazu započeli, moguće rješenje ovoga problema do danas nije pronađeno.  Ukoliko se ovaj problem ne riješi, stanovnici Ulice Stjepana Radića u nadolazećem će ljetnim mjesecima bit gotovo odsječeni od ostalih dijelova grada.

Jedan od stanovnika te ulice, Branko Kaleb naglašava kako je život uz rub granice već otežan te kako su u cilju normalnog funkcioniranja, spremni i prodati svoje kuće.

„Mi nećemo moć funkcionirat kao normalni građani. Do nas neće moć doći Hitna pomoć, vatrogasci, a nećemo moći obavljati ni svoje svakodnevne obveze. Želimo normalan život i zbog toga smo složni u tome kako je jedno od mogućih rješenja i otkup preostali 14 kuća. Tako bi se bez velikog ulaganja napravile dodatne 4 trake i te trake bi akumulirale 2 km kroz Metković. Mi bi u tom slučaju bili dislocirani i osigurani“, kazao je Kaleb te dodao kako će, u slučaju nepronalaska rješenja za ovaj problem, stanovnici Ulice Stjepana Radića u kolektivni građanski neposluh.

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik