Sreća je obitelj – u OŠ don Mihovila Pavlinovića predstavljena slikovnica “Sreća” autora Karla Sente

Autor: na 20. listopada 2018.

U Osnovnoj školi don Mihovila Pavlinovića jučer je predstavljena slikovnica „Sreća“ učenika Karla Sente s kojom je u svibnju pobijedio na državnom natjecanju „Moja prva knjiga“.

Slikovnica je nedavno, kao nagrada za osvojeno prvo mjesto na natjecanju, u nakladi karlovačke Udruge KAlibra tiskana u 500 primjeraka.

Jučerašnji program vodila je profesorica hrvatskog jezika Ana Tot, a djeci i njihovim učiteljima okupljenima u knjižnici slikovnice su pročitale učenice škole.

Za izradu slikovnice, koja govori o potrazi sa srećom, Karlu Senti su trebala četiri mjeseca.

„U slikovnici se radi o sreći i dječaku koji je bio nesretan, a sreća mu je cijelo vrijeme bila ispred njega. To je bila obitelj“, rekao je Karlo. „Za jednostavnije crteže trebala su mi četiri sata, a za zahtjevnije šest sati. Volim koristiti puno tehnika, a na radovima u slikovnici radio sam sa temperama, olovkom, markerima i tušem.“

Likovni uzori su mu brojni umjetnici čije radove proučava, a literarni hrvatske autorice Ivana Brlić-Mažuranić i Sanja Pilić koja mu je u Karlovcu uručila priznanje o pobjedi i napisala predgovor slikovnice.

Karlu je u procesu izrade slikovnice mentorica bila knjižničarka OŠ don Mihovila Pavlinovića Katica Salacan koja kaže da je od početka vjerovala u njegovu pobjedu.

„Kod Karla smo primjetili taj jedan likovni talent koji je, po meni, imao veći doprinos pobijedi nego njegova priča jer su sama naslovnica i ilustracije svojim izgledom privukle članove stručnog žirija da pogledaju slikovnicu. Priprema je trajala dugo. Morao je izabrati jednu priču koju je već nekako imao u sebi i napisao je priču o svojoj obitelji, jednu lijepu i zrelu priču za dječaka njegovih godina“, rekla je Salacan.

Karlo od ove školske godine pohađa Školu likovnih umjetnosti u Splitu i nada se da će se kroz svoje srednjoškolsko obrazovanje još više usavršiti svoj talent.


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik