Sprečavanje gripe u trećoj životnoj dobi

Autor: na 21. studenoga 2019.

U sklopu projekta „Briga o zdravlju u trećoj životnoj dobi“, magistra farmacije Ana Kraljević je u Udruzi „Otac Ante Gabrić“ održala predavanje na temu sprečavanja i liječenja gripe.

Korisnicima je naglasila da je gripa je sezonska bolest za koju stručnjaci svake godine pripreme odgovarajuće cjepivo no, budući da bolest uzrokuju virusi koji mogu mutirati, nikad se ne može sa sigurnošću utvrditi hoće li cjepivo biti u potpunosti djelotvorno. Unatoč tome, cjepivo je još uvijek najbolji način sprečavanja bolesti.

Istaknula je da hunjavica i prehlada nisu gripa te da se gripa ne liječi antibioticima, a budući da su djeca i starije osobe najugroženija skupina kad je u pitanju ova bolest, uz cijepljenje im se preporučuje boravak na svježem zraku, te izbjegavanje zatvorenih prostora i druženja s oboljelim osobama.

Liječenje obuhvaća mirovanje, snižavanje temperature, puno tekućine i laganu prehranu, a kako bi se ojačao imunitet, preporučuje se konzumiranje voća bogatog vitaminom C.

Uz edukativna predavanja, u Udruzi „Otac Ante Gabrić“ redovno se organiziraju druženja, kreativne radionice, tjelovježbu, preventivna mjerenja tlaka i šećera te druge aktivnosti.  Iz Udruge pozivaju sve starije osobe zainteresirane za kvalitetno provođenje slobodnog vremena da se jave u prostorije udruge od ponedjeljka do petka u razdoblju od  8 do 14 sati.


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik